För. Talla Alkurdi (S), Jens Sjöström (S) och Ebba Östlin (S) vill ha superbussar. Foto: Pressbilder / Mostphotos

DEBATT. S: "Tamsons har fel om stöd för superbussar"

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har fel, det finns en bred uppslutning bakom superbussarna, skriver Socialdemokraterna i landstinget.

  • Publicerad 18:59, 13 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I ett Stockholm som växer behöver kollektivtrafiken utvecklas. Idag går nästan all spårtrafik som ekrar in mot centrala Stockholm. Undantaget är tvärbanan, som bara blir mer och mer populär och betydelsefull. Tvärbanan infördes av Socialdemokraterna och motarbetades av Moderaterna. Idag ser vi samma mönster för nästa generations stora tvärgående satsning – Stockholmsbågen.

Stockholm dumpar satsning på superbussar

Stockholmsbågen är en superbusslinje mellan Tyresö och Täby, längs Tvärförbindelse Södertörn, Förbifarten och Norrortsleden. Stockholmsbågen knyter ihop länet med extremt korta restider. Till exempel skulle restiden mellan Barkarby och Skärholmen kortas från dagens 47 minuter till 13 minuter.

Moderaterna hävdar att det inte finns något intresse för superbussar från vare sig länets kommuner, landstinget eller staten. Men sanningen är att det finns en bred uppslutning bakom superbussarna. Trafikverket uppmanar till satsningar och regeringen är positiv. Socialdemokraterna i samtliga av länets kommuner och i landstinget är överens om att Stockholmsbågen är en av de viktigaste infrastruktursatsningarna i den nationella infrastrukturplan regeringen ska besluta om i vår.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är egentligen bara Moderaterna i landstinget som är emot. Vi hoppas att Moderaterna vågar vara ärliga med det när de möter väljarna under valåret 2018. Från Socialdemokraterna är beskedet entydigt: med superbussar får vi snabbt och förhållandevis billigt en stark och effektiv kollektivtrafik. Succén med Tvärbanan kan upprepas och det kommer vi fortsätta strida för."