Torun Boucher (V), vice ordförande kulturnämnden Stockholms stad Foto: Pressbild

DEBATT: "Satsa på biblioteken istället för att skära ner"

Oviljan att faktiskt investera i en rejäl upprustning av Stadsbiblioteket, i kombination med nedskärningarna, gör att det bara går att dra en slutsats. För de borgerliga är biblioteken främst en belastning på budgeten, skriver Torun Boucher (V), vice ordförande kulturnämnden Stockholms stad

  • Publicerad 16:30, 27 jun 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Ta ansvar är moderat nyspråk för att skära ner. Det är tydligt efter att ha läst moderaternas fastighetsborgarråd Dennis Wedins artikel om upprustningen av Stadsbiblioteket. Att budgeten för Stadsbiblioteket ska minskas, personal sägas upp och Internationella biblioteket stängas och splittras för vinden, nämner han förstås inte.

DEBATT: "Vi tar ansvar för Stadsbiblioteket"

Det är sedan tidigare känt att 40 tjänster försvinner från Stadsbiblioteket som en följd av den blågröna kulturbudgeten. Dessutom har ett flertal programpunkter under våren och ett bok-kollo i sommar ställts in.

Strax före midsommar kom dessutom beskedet att Internationella biblioteket, som ligger i Annexet till Stadsbiblioteket, måste stänga direkt efter sommaren istället för betydligt senare under hösten. Detta för att biblioteket ska klara av att bemanna det program som redan är planerat för allmänheten i andra delen av biblioteket. Det är rent skamligt.

Biblioteken är platser där kunskap lever. Även om de borgerliga partierna inte verkar tro det så används de fortfarande flitigt och de programpunkter som hålls på till exempel Stadsbiblioteket är ofta välbesökta.

"Biblioteken är en belastning för de borgerliga"

Oviljan att faktiskt investera i en rejäl upprustning av Stadsbiblioteket, i kombination med nedskärningarna, gör att det bara går att dra en slutsats. För de borgerliga är biblioteken främst en belastning på budgeten. Kommersiella bokhandlare eller näthandeln verkar i de borgerligas ögon vara ett minst lika bra alternativ. För varför satsa på att medborgarna ska kunna låna böcker gratis när det går att lämna över ansvaret på marknaden? Det är borgerlig kulturpolitik i ett nötskal.

Vi i Vänsterpartiet tycker att vi borde satsa på våra bibliotek. Att det finns platser där vi helt gratis kan inhämta all världens kunskap är fantastiskt. Dessutom är biblioteken viktiga platser för barn och ungas utveckling.

Dennis Wedin skriver att han prioriterar att ”reda ut den bristande styrning och dåliga kostnadskontroll” som han menar funnits under förra rödgrönrosa mandatperioden i Stockholm.

Men faktum är att den usla kulturbudget som de blågröna lagt är en direkt konsekvens av den skattesänkning som de borgerliga pressat igenom och som kostar staden långt över 400 miljoner kronor i förlorade intäkter - varje år. Detta i en kommun som redan hade en av landets absolut lägsta kommunalskatter. Där kan vi tala om en felaktig prioritering.

Satsa på biblioteken. Satsa på barn och ungas framtid. Sluta skära ner på kulturen!

Torun Boucher (V), vice ordförande kulturnämnden Stockholms stad