Alexandra Mattsson Åkerström (V), vice ordförande i socialnämnden Stockholms stad Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden Stockholms stad Foto: Pressbilder

DEBATT: "Satsa på Stockholms parklekar"

Idag firas Parkernas dag i Stockholm med aktiviteter i parker och grönområden över hela staden. Det är ett bra initiativ eftersom parkerna och naturreservaten i Stockholm är viktiga att värna om och satsa på. Men för barnen behöver mer göras när det kommer till roliga och trygga platser att leka på, skriver Vänsterpartiet

  • Publicerad 08:30, 31 aug 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi kan nog alla hålla med om att barn ska ha en meningsfull fritid och trygga platser där de kan leka och utvecklas. Parklekar är just sådana platser, eftersom de är bemannade lekplatser, där utbildad personal finns till för de lekande barnen och skapar en trygg och lärorik miljö. Där finns sandlådor, gungor och lekplatser, och flera parklekar har till och med tama djur såsom kaniner, hästar och får. Kort sagt: parkleken är för många barn den ultimata lekplatsen.

Föreningar tar över i Skarpnäcks parklekar

Den första parkleken i Stockholm anlades redan 1916 med syftet att barn skulle ha en trygg och anpassad plats att leka på. De skulle slippa hålla till i farliga miljöer och få leka under uppsyn av vuxna som de kunde lita på. Parklekarna blev snabbt populära och när antalet låg som högst på 1980-talet fanns omkring 200 bemannade parklekar i Stockholm varav ett 50-tal finns kvar idag och fortfarande är mycket populära bland både barn och föräldrar.

Här kan du fira Parkernas dag i Stockholm

Det är därför väldigt tråkigt att inte mer görs för att satsa på de uppskattade parklekar som finns kvar. På sina håll har stadsdelarna till och med skurit ner på bemanningen i parklekarna eftersom den blågröna majoritetens skattesänkning lett till att det saknas pengar i deras budget. I Skarpnäck har stadsdelsnämnden till exempel beslutat att helt dra in på den utbildade personalen som tidigare arbetade i parkleken, och istället bemannat parkleken med hjälp av ideella föreningar som varit snälla nog att ställa upp. Det är inte någon långsiktig lösning för parkleken i Skarpnäck eftersom öppettider och pedagogisk kvalitet blir lidande utan fast anställd och utbildad personal. Det leder även till sämre kontinuitet bland personalen vilket kan skapa otrygghet bland barnen.

Parkleken Stacken kan räddas

Vänsterpartiet tycker att alla barn har rätt till utvecklande och trygga lekplatser i sina närområden. Vi vill därför att staden tar ansvar för att rusta upp och bygga ut parklekarna som finns idag, och vi vill också se satsningar för att öka bemanningen och öppettiderna på parklekarna, så att alla parklekar i staden ska vara öppna även på helgerna.

Bättre parklekar med ökade öppettider skapar en meningsfull fritid för alla barn oavsett ekonomiska förutsättningar. Och alla barn förtjänar att ha något roligt att göra efter skolan, på helgen eller på skollovet. Det ska inte vara en fråga om pengar eller om vart man råkar bo.

Alexandra Mattsson Åkerström (V), vice ordförande i socialnämnden Stockholms stad

Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden Stockholms stad