Peter Wallmark (SD) Foto: Stockholms stad

DEBATT: "Skapa bättre förutsättningar för bilpooler i Stockholm"

Sverigedemokraterna vill skapa bättre möjligheter för bildelningsföretag att driva hållbara och lönsamma verksamheter i Stockholm, skriver gruppledaren Peter Wallmark.

  • Publicerad 12:43, 7 jun 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sverigedemokraterna tycker att det är en mycket tråkig utveckling att de bilpooler som finns i Stockholm nu avvecklar sina verksamheter, då bilpoolerna är ett viktigt och miljövänligt alternativ till ägandet av en egen bil som passar utmärkt för de stockholmare som har ett behov av bil men inte vill äga en egen.

För två år sedan lämnade bildelningsföretaget Car2go Stockholm och nyligen meddelande även Drivenow att de har för avsikt att kasta in handduken. Anledningen till avvecklingen beror delvis på de höjda trängselskatterna och parkeringsavgifterna som den rödgröna majoriteten i Stockholm har infört.

DEBATT: "Stäng Bromma och stoppa utbyggnaden av Arlanda"

Bildelning är ett miljövänligt sätt att öka friheten för stadens invånare, då bilpoolernas fordon oftast hållet en hög miljöklass samt att man kan använda den storlek på bil som man faktiskt behöver för tillfället.

Sverigedemokraterna vill skapa bättre möjligheter för bildelningsföretag att driva hållbara och lönsamma verksamheter i Stockholm. Vi vill ha en bredd av aktörer och uppmuntra innovativa idéer som ökar valmöjligheterna. Det gör vi genom att bland annat se över villkoren för biltullar och parkering för hyrbilar.

Vi kommer alltid att arbeta för en levande stad som erbjuder kommuninvånarna goda valmöjligheter i vardagen, vilket även innefattar möjligheten att kunna välja olika alternativa sätt att resa på. Att underlätta för bilpooler att etablera sig i Stockholms stad är en viktig faktor av många för att öka antalet valmöjligheter.


Peter Wallmark, gruppledare (SD) Stockholms stadshus