Gabriel Kroon (SD) gruppledare i Region Stockholm tycker inte att Region Stockholms ska medfinansiera Konserthuset. Foto: Pressbild/Mostphotos

DEBATT: Skattepengarna ska gå till att få vård i tid – inte biljetter till Konserthuset

Ska stockholmarnas skattemedel gå till att ge medborgarna en sjukvård i tid eller ska vi delsubventionera entrébiljetter till Konserthuset? Svaret borde vara självklart, skriver Sverigedemokraterna i Region Stockholm i en slutreplik om finansieringen av Konserthuset.

  • Publicerad 09:00, 30 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Region Stockholm är på väg in i lågkonjunktur. Samtidigt präglas framtiden av ökade regionala utgifter allt eftersom befolkningstillväxten till allra största del består av utrikesfödda – en grupp som i lägre grad bidrar med motsvarande skatteintäktsökningar till våra regionala finanser. I dessa tider som präglas av regeringens kostsamma migrationspolitisk och därtill ett nytt utjämningssystem som missgynnar Region Stockholm krävs det att vi prioriterar mellan våra knappa ekonomiska resurser.

DEBATT: "Konserthuset profilerar vår region"

Politikens uppgift är att väga förslag, anslag och indirekt yrkesgrupper mot varandra. I dag står närmare 12 000 personer i väntan på sjukvård, varav 2 300 har väntat över den lagstadgade vårdgarantin om 90 dagar för en livsavgörande operation. Ska stockholmarnas skattemedel gå till att ge medborgarna en sjukvård i tid eller ska vi delsubventionera entrébiljetter till Konserthuset? Svaret borde vara självklart.

DEBATT: "Staten bör finansiera Konserthuset, inte Region Stockholm"

Liberalerna beskriver Region Stockholms utgift om de 638 miljoner kronorna till Konserthuset som nästintill betydelselösa. Vi är dock övertygade om att även vårdpersonalen är beredda att hålla med oss om att ett tillskott om motsvarade belopp som skulle ge 250 fler heltidsanställda sjuksköterskor, hade gjort en stor skillnad för arbetsmiljö och tillgänglighet.

"Prioritera kärnuppdraget"

Region Stockholm ska prioritera det regionala kärnuppdraget om vård i tid. Detta innebär dock inte att vi vill avveckla Konserthuset eller de regionala kulturanslagen. I stället föreslår vi att staten ska ta över finansieringsansvaret för konserthuset likt dagens modell med Skansen och Dramaten, vilket tack vare Konserthusets nationella och internationella uppdrag bör anses som rimligt.

Det är glädjande att Liberalerna erkänner vikten av kultur i sjukvården, genom konst som har en positiv inverkan på patienters tillvaro men även organisationer som sjukhusclownerna som verkar gentemot våra sjukaste medborgare och gör deras vardag lite mer behaglig. Vi vänder oss däremot Liberalernas missvisande retorik angående detaljstyrning av kulturen.

Den allmänna kulturen så ska inte detaljstyras av tjänstemän, vilket tyvärr är fallet i dag. I stället vill vi demokratisera den, genom folkomröstningar av tunnelbanekonst. Kulturen ska stötta sig mot beprövade metoder och medborgarnas normer och värderingar, inte mot den kulturella elitens viljor. Konst som finansieras av oss alla ska kunna påverkas av oss alla!

Gabriel Kroon (SD) gruppledare i Region Stockholm