Ungdomsförbunden i Alliansen vill att politiska ungdomsförbund i högre utsträckning ska bli insläppta i gymnasieskolorna som finns i Täby. Foto: Rolf Andersson/Hege Hellström

Debatt: Släpp in ungdomsförbunden i Täbys gymnasieskolor

Låt politiska ungdomsförbund få komma på besök i Täbys gymnasieskolor ​​​​​​​– i högre utsträckning än i idag. Det skriver MUF Täby, CUF Norrort, LUF Norrort och KDU Täby, i en debattartikel.

  • Publicerad 12:02, 24 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Rädslan att provocera elever får aldrig bli ett hinder för skolor att bjuda in till samtal. Allt fler känner sig övergivna av det politiska systemet och avståndet mellan politiker och medborgare upplevs som större och större. Skolan kan hjälpa till att minska detta. Genom att låta människor i ungefär samma ålder komma och prata om politik kan det väcka engagemang.

När ungdomsförbunden väl får komma in på Täbys skolor vet vi att vi möts av ett stort intresse bland elever och många tar här sina första steg in i politiskt engagemang, bland samtliga ungdomsförbund. Intresset finns men de flesta ungdomar söker inte aktivt upp förbunden då man vanligtvis inte ser så mycket av dem.

"Skapa dialog mellan elever"

Att stänga ute politiska partier från skolorna riskerar att rektorer och lärares egna politiska stämpel färgar utbildningen och göder samhällets polarisering ytterligare. Det bästa sättet att få veta vad en politiker från ett visst parti tycker i en fråga är ju att fråga en politiker från det partiet, hellre än att fråga sin lärare. Ungdomar får generellt inte kontakt med politiken förrän de ska rösta och på det sättet ska det naturligtvis inte vara. Ett mycket konkret och billigt sätt att skapa dialog kan vara att släppa in oss och genom kampanj och debatt skapa dialog mellan elever och politiker men även elever sinsemellan.

Täbys skolor är relativt dåliga på att släppa in politiska ungdomsförbund där vi endast släpps in när det är valår och då endast en gång. Nu senast i EU-valet var det bara två gymnasieskolor som släppte in oss. Detta riskerar att minska det politiska intresset och skadar samhället på sikt. Medlemstalen i partier minskar och det blir ett problem för demokratin om det inte finns människor som vill representera folket.

Det politiska samtalet förs idag på olika sociala medier där algoritmer styr vad vi får och inte får i våra flöden. På Twitter får man endast 280 tecken på sig att förklara varför man tycker något, vilket snabbt devalveras till politisk pajkastning där man istället för dialog slänger politiska slogans på varandra.

Även det göder polariseringen eftersom nyanserna i debatten aldrig syns.

Det är självklart inte ett tvång att vara intresserad eller att bry sig om politik. Däremot påverkar politiken alla och att rösta med fördomar om de olika partierna hjälper ingen. Med andra ord så behövs det en nyansering och mer information och vad för bättre sätt än att låta ungdomspolitiker komma till skolan.

Stockholm Direkt