Snart är stadens nya matstrategi i hamn enligt Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad Foto: Sacharias Källdén/Stockholms stad

DEBATT: "Snart antar staden en ny matstrategi för att minska klimatavtrycken"

Emilia Bjuggren (S) skriver att planerna på stadens nya matstrategi är höljt i dunkel. Det är fel. Inom kort ska den nya strategin klubbas för att minska matens miljö- och klimatpåverkan och samtidigt säkerställa att den är säker, näringsriktig och god, skriver Katarina Luhr (MP), Miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad i en replik.

  • Publicerad 16:45, 14 mar 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I en debattartikel i Stockholm direkt den 7 mars med rubriken ”Vad har hänt med Stockholms matstrategi?” målar Emilia Bjuggren upp en bild av att staden skulle ha sänkt sina ambitioner när det gäller att minska stadens klimatpåverkan från mat inom stadens verksamheter. Det stämmer inte. Det korta svaret på Bjuggrens fråga om vad som har hänt med arbetet är att det pågår för fullt och att den nya matstrategin snart kommer att kunna beslutas av kommunfullmäktige. Arbetet är viktigt så det är kul att det finns så stort intresse i frågan!

DEBATT: "Vad har hänt med Stockholms matstrategi?"

Maten spelar en central roll för alla människor. Produktion, hantering och konsumtion av livsmedel påverkar människors hälsa och livskvalitet samtidigt som påverkan på miljö och klimat är stor. Därför är arbetet med att ta fram en övergripande strategi för den mat som köps av staden prioriterat. Vi måste ha tydligare mål och riktlinjer för hur matens klimatbelastning ska minska, då det varje dag serveras över 100 000 måltider i stadens verksamheter. Att tänka smart runt den mat vi serverar är viktigt för att vi ska minska stadens utsläpp av växthusgaser.

"Bjuggren har fel"

Arbetet med att ta fram en matstrategi påbörjades under förra mandatperioden, och Bjuggren menar att det varit skrämmande tyst om matsstrategin sedan den nya majoriteten tillträdde och att planen för att minska koldioxidutsläppen i stadens livsmedelsupphandlingar skulle vara höljd i dunkel. Det är fel. Strategin har varit på remiss och klubbas under våren i kommunfullmäktige. Arbetet går framåt och det är resultatet av en tydlig bred politisk vilja att minska matens miljö- och klimatpåverkan och samtidigt säkerställa att den är säker, näringsriktig och god.

Miljöpartiet har under en lång tid drivit på för att minska klimat- och miljöpåverkan från mat i landets kommuner. Att debatten skulle domineras av moralism och svag politisk styrning håller jag därför inte med Emilia Bjuggren om. Jag och många av mina gröna kommunalråds- och regionrådskollegor runt om i landet tar stort ansvar för att våra offentliga verksamheter kraftigt ska minska matens klimatbelastning och har gjort det under lång tid. Med den nya matstrategin tar vi ytterligare viktiga steg i rätt riktning inom Stockholms stad. Jag är också glad över att Socialdemokraterna inser att detta är en central del av Stockholms arbete för att minska sin klimatpåverkan.

Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad