Malin Fijen Pacsay (MP), klimatpolitisk talesperson Region Stockholm. Foto: Pressbild

DEBATT. "Socialdemokraterna – direktörsflygets bästa vän"

"Flygresandet minskar i mätning efter mätning på Arlanda. Tyvärr tycks det bara öka Socialdemokraterna i Region Stockholms vilja att bygga ut Arlanda för miljarder. Pengar som skulle göra bättre nytta för vanligt folk om de investerades i kollektivtrafik", skriver Miljöpartiet.

  • Publicerad 15:22, 17 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kör över Miljöpartiet är deras budskap till Stefan Löfven i Expressen den 12 februari. Det skadar Socialdemokraterna i Region Stockholms förtroende i klimatfrågan, men vi undrar också varför de vill vara affärsflygets bästa vän. 

Vi har aldrig träffat en lärare, undersköterska eller butiksbiträde som sagt att en landningsbana till på Arlanda skulle få deras vardag att flyta smidigare. Det finns inte heller något större sug hos målare eller bussförare efter fler direktflygförbindelser till Peking eller Detroit. Och det är faktiskt kollektivtrafiken och inte flyget vi politiker i Region Stockholm verkligen kan påverka och har ansvar för.

Socialdemokraterna pratar ofta om en klimatomställning där alla kan vara med. Inte bara en innerstadselit. Det låter fint, men varför vill Socialdemokraterna då köra över Miljöpartiet för att göra livet lättare för VIP-gänget på Arlanda?

S-oppositionsrådet i Region Stockholm, Aida Hadzialic senaste utspel kommer samma vecka som SL rapporterar att resandet med buss och tåg i vårt län ökar och aldrig varit större. Förra året gjordes mer än 800 miljoner resor i kollektivtrafiken i Stockholms län. 

Det är hoppfullt, men ställer också krav på fler tåg, mer bussar och att fler får nära till en hållplats i vår snabbt växande region. Så att alla kan leva både klimatsmart och kunna ta sig till jobbet. 

Människor vill göra skillnad och vara en del av omställningen till ett hållbart samhälle.Vi som engagerat oss länge i klimatfrågan känner hopp. Nyligen såg vi till och med den evigt flygande Carl Bildt lägga ut en uppdatering på sociala medier att han tog tåget i sitt Europa.

Det är uppenbart att vi är inne i en brytningstid. Vi har en stressad flygbransch som lovar omställning och elflyg, men med dagens takt missar vi målen. Vi har kommuner i landet som vill kasta in miljoner av skattepengar för att hålla flygplatser med sviktande resandeunderlag under armarna. Men signalerna till oss politiker är tydliga. Människor vill resa hållbart men Socialdemokraterna vill istället bygga ut Arlanda.

Är det verkligen socialdemokratisk politik att slåss för affärsresenärerna och fler direktflyg, eller är det dags att hoppa på tåget som vanligt folk?