NYA KAROLINSKA. Nytt, modernt och dyrt. Foto: White Tengbom Team

DEBATT. SSU: "Gör om avtalet med byggherren för Nya Karolinska"

Efter att MUF kritiserat SSU för att inte backa upp bygget av Nya Karolinska kommer här svar från Jesper Lindholm, ordförande för Stockholms Läns SSU-distrikt. Han uppmanar finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahls (M) att göra om "det misslyckade byggavtalet som kostat oss stockholmare nära tio miljarder kronor".

  • Publicerad 06:30, 11 nov 2015

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Detta är en replik på måndagens debatt-artikel skriven av Delmon Haffo, 1:a vice distriktsordförande MUF Stockholm och landstingsfullmäktigeledamot: "Var är SSU när S vill stoppa Nya Karolinska?"

"Låt mig vara tydlig. Nya Karolinska är en bra tanke. Enligt Landstingets egna uträkningar blir bygget tio miljarder kronor dyrare än utlovat. De resurserna hade kunnat läggas på flera nya närsjukhus och snabbare vård för fler patienter i vår växande Stockholmsregion. Vi förväntar oss att de styrande Moderaterna samt alla partier lägger prestigen åt sidan och jobbar tillsammans för att rädda så mycket skattepengar som möjligt genom att se över möjligheterna till ett bättre byggavtal. För patienternas skull. Medlemmar ur moderaternas ungdomsförbund väljer istället att starta en smutskastningskampanj på Twitter mot oppositionens ledande kvinnliga politiker. Stockholmarna behöver inte kvinnoattack. Vi förtjänar en reell sjukvårdsdebatt.

I mitt Sverige är bra sjukvård tillgänglig för alla. Det är ingen floskel. Det är en princip jag och våra medlemmar brinner för. Bra jämlik sjukvård bygger på två saker. Att vi alla betalar skatt tillsammans. Och att ansvariga politiker tänker om när olika politiska beslut visar sig leda till högre kostnader och sämre vård. Därför är jag glad över att MUF nu bjuder in SSU till att diskutera Stockholms sjukvård. Det vill jag gärna göra tillsammans med Torbjörn Rosdahl (M) som är ytterst ansvarig. Nu när Stockholmsregionen växer så snabbt med allt fler invånare behöver sjukvården och kollektivtrafiken byggas ut för att komma alla till del. Varje skattekrona behövs.

Landstingets egna uträkningar visar att den beräknade kostnaden för hela NKS, inklusive driften till 2040 blir 61,4 miljarder kronor och inte som tidigare beräknat 52 miljarder. Kostnadsökningen på nära tio miljarder kronor är hisnande siffror och motsvarar vad flera nya närsjukhus kostar. Kostnaderna för konsulter, central byråkrati och utgifter för köpt vård och trafik rusar i höjden. Sammantaget är det ekonomiska läget mycket allvarligt. I år tvingades det Moderatledda styret att låna en miljard från reserverna för att undvika ett nytt underskott. Detta trots att Stockholms läns landsting har landets högsta landstingsskatter och stadigt ökade intäkter.

Jag tror på politikens möjlighet att bygga ett bättre samhälle och vill därför ge en andra chans till landstingets högste man Torbjörn Rosdahl. Nu har de folkvalda och partierna en möjlighet att lära av gångna misstag och göra om avtalet med byggherren för Nya Karolinska. Moderaterna har en tendens att underskatta politikens roll i att balansera marknadskrafterna och därför överskattat privata aktörers vinstintressen på bekostnad av medborgarnas intresse. Istället för att riskera pajkastning mellan ungdomsförbund upprepar jag min fråga till mannen som har makten i landstinget: Torbjörn Rosdahl, vad vill du göra för att rädda dyrbara skattemedel från det misslyckade byggavtalet som hittills kostat oss stockholmare nära tio miljarder?"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.