INSATSER MOT VÅLDET. Staden och andra måste göra mer för att motverka brottsligheten enligt trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD). Foto: Rasmus Panagiotis Columbus/Sacharias Källdén

DEBATT: "Stadens vakter ska stoppa kriminaliteten från att breda ut sig – och skapa trygghet"

Det är tydligt att Fi är mer intresserade av att plocka hem politiska poänger än att ta ett helhetsgrepp över den våldsvåg som sveper över staden, skriver trygghetsborgarrådet Erik Slottner i en slutreplik.

  • Publicerad 14:25, 29 apr 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det glädjer mig som trygghetsborgarråd att Fi säger sig prioritera trygghetsfrågorna. När jag läste Sissela Nordling Blancos replik blev det samtidigt tydligt att Fi är mer intresserade av att plocka hem politiska poänger än att ta ett helhetsgrepp över den våldsvåg som sveper över staden. I den korta text som presenterades dolde sig flera faktafel, vilket vittnar om partiets verklighetsfrånvända och oseriösa sätt att bedriva opinion.

DEBATT: "Fler ordningsvakter kommer inte stoppa skjutningarna"

När Fi är upptagna med att snacka försöker vi göra skillnad på riktigt. Så skedde bland annat i början av april då jag besökte Sätra för att möta boende, fastighetsägare, näringsidkare och ordningsvakter för att diskutera hur vi, med gemensamma medel, kan arbeta för att ta ett helhetsgrepp om tryggheten. Medan vi diskuterar platssamverkan och trygghetsinvesteringar som kan leda till verkliga förändringar, väljer istället Fi att gå ut i media och sprida falsk information om att jag inte besökt platsen vilket enbart leder till onödig polarisering.

DEBATT: "Vi måste trycka tillbaka brottsligheten"

Vidare påstår Nordling Blanco att ordningsvakter inte kan lindra den sorg som de boende i Sätra känner efter skjutningarna som varit. Men staden anlitar inte vakter i syfte att lindra sorg, utan för att förhindra att kriminalitet breder ut sig och för att skapa tryggare miljöer. Det är ett omfattande arbete där flera aktörer måste samverka, såsom föräldrar, skola, socialtjänst och polisväsende. När polisen samtidigt vittnar om underbemanning kan stadens ordningsvakter fungera som ett kompletterande stöd. Det var också ämnen som jag tillsammans med mina borgarrådskollegor diskuterade för några veckor sedan då vi mötte mammor vars söner fallit offer för skjutningar.

Sissela Nordling Blanco avslutar repliken med att skriva att den grönblå majoritetens politik leder till ökad segregation och utsatthet. Nordling Blanco har rätt i att utsattheten för brott ökat markant de senaste åren, vilket inträffat samtidigt som Fi var med och styrde staden. Om Fi menar allvar när de säger sig vilja prioritera trygghetsfrågorna så borde de ha agerat när våldet eskalerade under deras tid vid makten.

Erik Slottner (KD), Trygghetsborgarråd i Stockholms stad