Anna Sehlin (V), oppositionslandstingsråd Region Stockholm, Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholms stad, Elena Karlström, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm Foto: Vänsterpartiet

DEBATT: "Stäng Bromma och inför gratis kollektivtrafik i Stockholm"

Vi vill skapa ett hållbart samhälle för framtiden. Därför vill vi stänga Bromma flygplats och införa fri kollektivtrafik. Den blågröna majoriteten i Stockholms stad och Region Stockholm pratar gärna om klimatet men utsläppen fortsätter att öka. Nu är det dags att agera, skriver Vänsterpartiet i Stockholm.

  • Publicerad 08:30, 1 maj 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi vill skapa ett hållbart samhälle för framtiden. Därför vill vi stänga Bromma flygplats och införa fri kollektivtrafik. Den blågröna majoriteten i Stockholms stad och Region Stockholm pratar gärna om klimatet men utsläppen fortsätter att öka. Nu är det dags att agera.

DEBATT: "Bygg ut Arlanda – och säkerställ att Bromma blir kvar tills dess"

Stockholms styrande politiker går i otakt med sina invånare. Trots att många stockholmare är engagerade i klimatfrågan och efterfrågar radikala åtgärder för att minska koldioxidutsläppen finns det flera allvarliga exempel på hur politikerna tillåter andra intressen att gå före klimatet.

Ett tydligt exempel finner vi inom Region Stockholm, som tidigare hette landstinget, som de senaste 13 åren styrts av borgerliga partier. Förra året gick regionen 2,2 miljarder kronor plus men de blågröna partierna fortsatte ändå att höja priset på SL-kortet och ytterligare försvåra för människor att resa kollektivt genom att dra in flera busslinjer. Det är helt fel agerat i en tid när vi skyndsamt måste ställa om från bil till kollektivtrafik.

DEBATT: "Bevara och utveckla Bromma flygplats – Arlanda kan inte ersätta"

I Stockholms stad ser det inte bättre ut. Här vägrar den borgerliga majoriteten, som styr tillsammans med Miljöpartiet, fatta beslut om att lägga ner Bromma flygplats. Flygplatsen har fokus på inrikesflyg, ofta till destinationer som går snabbt att ta sig till med tåg. Trots att de flesta vet att flygets klimatpåverkan måste minska drastiskt så skjuts frågan om flygplatsen på framtiden, som att det fanns hur mycket tid som helst att agera.

"Sätt klimatet före ekonomiska intressen"

FN:s klimatpanel presenterade förra året en rapport om den globala uppvärmningen, som konstaterade att det tidigare 2-gradersmålet måste skärpas till maximalt 1,5 grader. Det här betyder att vi ännu snabbare måste ställa om och drastiskt minska vår klimatpåverkan. Det betyder i praktiken att stora utsläppsbovar, som biltrafiken och flyget, måste minska. I Stockholm innebär det bland annat att kollektivtrafiken behöver byggas ut och göras avgiftsfri och att Bromma flygplats måste läggas ner.

Idag är det 1 maj och i Stockholm väntas över 15 000 personer demonstrera tillsammans med Vänsterpartiet, bland annat för en skarpare klimatpolitik. Klimatet är ingen partipolitisk fråga men att det är så många partier till höger som inte sätter klimatet först visar att ekonomiska intressen fortfarande tillåts stå över nödvändiga klimatbeslut.

Vi vill uppmana de styrande politikerna i Stockholm att börja gå i takt med invånarna. Lyssna på Greta Thunberg, lyssna på de skolstrejkande ungdomarna, lyssna på pensionärerna som slöt upp i tusental i Kungsträdgården för klimatet för bara några veckor sedan. Deras budskap går inte att ta fel på. Sätt klimatet först!

Anna Sehlin (V), oppositionslandstingsråd Region Stockholm

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholms stad

Elena Karlström, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm