Quarnevalen 2014. Hur ska det bli i år. Staden har höjt hyran för marken till 1,8 miljoner kronor. Foto: Mostphotos

DEBATT. Studenterna: Quarnevalen hotas av nedläggning – politikerna måste agera

Den annonserade chockhöjningen av hyran för studentkarnevalen Quarnevalen är ett dråpslag mot ett av Stockholms största evenemang, skriver flera företrädare för Stockholms studentorganisationer.

  • Publicerad 18:54, 3 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Trafikkontorets besked om att höja avgiften med 1.8 miljoner kronor för studentorganisationen Quarnevalens evenemangsplats riskerar hela evenemanget.

Studenternas stora fest hotas av miljonsmäll

Vi anser att stadens politiker skyndsamt behöver hantera frågan om den kraftiga höjningen då hela Stockholmsregionen förlorar på en nedläggning av Quarnevalen.

Stockholm är Sveriges största studentregion med över 85 000 studenter. Samtidigt håller Trafikkontoret i Stockholm stad nu på att sätta stopp för regionens största publika studentevenemang Quarnevalen. Evenemanget lockar cirka 500 000 besökare och är alltså en folkfest och ett attraktivt turistevenemang. Quarnevalen engagerar såväl studenter, lärosäten, näringsliv som andra organisationer i regionen. Det är ett av få tillfällen då allmänheten får ta del av Stockholms studenters engagemang.

Quarnevalens största intäktskälla består av deltagaravgifter från de studenter som medverkar i Quarnevalståget. Det innebär att studenter redan idag betalar för drygt en halv miljon människors underhållning. Därför är det orimligt att Trafikkontoret annonserat en höjning av 1.8 miljoner för evenemangsplatsen vid Vallhallavägen. Det slår direkt mot studenternas plånböcker.

Karneval med q tar över Vasastan

Quarnevalen har hållit till på Valhallavägen sedan 1993. Trafikkontoret menar att Stockholm förlorar cirka 480 000 kr i uteblivna parkeringsintäkter under evenemanget. Vi menar att 500 000 besökare bidrar ekonomiskt till Stockholm på andra sätt. Det kan exempelvis handla om turism och restaurangverksamhet i samband med Quarnevalen. De nära boende som direkt berörs erbjuds dessutom tillfälliga parkeringar på annan plats.

Quarnevalen fyller även fler funktioner. Evenemanget sänker trösklarna till högre utbildning genom att vara en inspirerande mötesplats mellan studenter och unga. Skolklasser besöker evenemangsplatsen kostnadsfritt och möter där studenter som agerar ambassadörer för Quarnevalen, högre utbildning och Stockholm som ett självklart val av studieort.

Vi vill att Trafiknämnden skickar tydliga direktiv till Trafikkontoret. I direktiven bör det framgå att kulturevenemang som är kostnadsfria för besökare och arrangerade av ideella organisationer ges en taxering som tar hänsyn till de ekonomiska förutsättningarna. Politisk vilja är a och o för att rädda Quarnevalen och tiden är knapp.

Om Trafiknämnden inte agerar för att rädda Quarnevalen från den kraftigt höjda avgiften är vi övertygade om att det kommer att skada Stockholm som studentstad. I förlängningen skadar det även Stockholm som en attraktiv kunskaps- och studentregion."

Matilda Eriksson, general Quarnevalen

Vide Richter, ordförande Tekniska högskolans studentkår

Veronica Sällemark, ordförande Stockholms studentkårers centralorganisation

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.