"Att tillåta anonyma vittnen skulle vara ett hot mot rättssäkerheten", skriver Denise Lagercrantz. Foto: Mostphotos/privat

DEBATT. Svar till: Mohamed Nuur (S): "Anonyma vittnen inte rättssäkert"

Advokaten Denise Lagercrantz menar att anonyma vittnen i rättegångssalen skulle leda till obalans och rättsosäkerhet. I ett rättssamhälle har "den åtalade rätt att få veta vem eller vilka som vittnar emot denne", skriver hon.

  • Publicerad 16:09, 10 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag håller inte med Mohamed Nuur om att vittnen borde ha rätt att vara anonyma. Att tillåta anonyma vittnen skulle vara ett hot mot rättssäkerheten. 

Det är en del av ett rättssamhälle att man som åtalad skall kunna försvara sig mot det man står anklagad för. Däri ingår att den åtalade har rätt att få veta vem eller vilka som vittnar emot denne. 
Att ge ett vittne rättigheter att vara anonym skulle leda till obalans och rättsosäkerhet. En åtalad skall anses oskyldig intill dess motsatsen bevisas och principen hellre fria än fälla gäller. Att inte låta den åtalade veta vem som vittnar skulle vara ett led i att döma den åtalade på förhand, eftersom det skulle vara en särbehandling i jämförelse med hur de andra i rättsprocessen behandlas. 

Att få veta vittnets identitet är en grundläggande rättighet som även slås fast i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, vilken antagits som lag i Sverige. Det är en internationell överenskommelse. 

Det är ett led i att säkerställa att inte illvilliga människor vittnar falskt, vilket faktiskt förekommer. Vi har en historia av häxprocesser, där människor falskeligen pekats ut som häxor. Rättssäkerheten har utvecklats utifrån sådana historiska händelser.

Det handlar inte bara om vittnens trygghet. Det handlar om alla människors trygghet.

Det är naivt att tro att människor inte skulle vittna falskt eller anklaga andra falskt. Att då som åtalad inte ens veta vem personen som vittnar är, gör att den åtalade inte heller kan framföra och försvara sig mot ett vittnes eventuella motiv till att vittna falskt. Det är en del i bevisprövningen att också känna till vittnets eventuella relation till den åtalade.

Det finns andra sätt att skydda vittnen på än att låta dem vara anonyma. Framförallt behöver vi i Sverige en starkare poliskår.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Nyheter Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29