Irene Svenonius (M) ska hålla hårt i skattepengarna. Foto: Karoline Montero Araya | Anna Molander

DEBATT. Svenonius (M): Vi ska bli Sveriges effektivaste landsting

Skattepengar ska inte gå till att betala onödig byråkrati, managementkonsulter eller upphandlingsböter. Det skriver finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) som nu suttit på posten i 100 dagar.

  • Publicerad 16:47, 12 apr 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Nu har jag varit finanslandstingsråd för Stockholms läns landsting i 100 dagar. Landstinget har Sveriges näst största offentliga budget, styrs av Alliansen sedan 2006 och har hand om sjukvården och kollektivtrafiken för oss 2,3 miljoner människor i Stockholmsregionen.
Sedan jag började har jag ägnat varje arbetsdag, antingen ute i verksamheterna eller i landstingshuset, till att skapa mig en bild av vad som måste göras. Vilka problem har vi, var är vi bra och var måste vi bli bättre? Min bild hittills är att vi inte är tillräckligt effektiva och att vi kan använda skattebetalarnas pengar på ett avsevärt effektivare och bättre sätt än idag.

En av de första sakerna jag gjorde var därför att ge landstingsdirektören i uppdrag att se över landstingets ledning och styrning. Målet är att frigöra två miljarder till våra kärnverksamheter, sjukvården och kollektivtrafiken. Exempelvis handlar det om att rensa upp i landstingets byråkrati och policys, att minska kostnader för konsulter och skapa ordning och reda i landstingets upphandlingsorganisation. Det här arbetet pågår för fullt nu.

Det handlar i grunden om en enda sak: Att vi ska använda varje skattekrona efter bästa förnuft. Jag ställer därför höga krav på att alla landstingets verksamheter ska använda våra skattepengar effektivt. Mitt besked är att skattepengarna ska gå till våra kärnverksamheter - till fler sjuksköterskor, till kortare köer, till fler tunnelbanelinjer och bussar. Våra skattepengar ska inte gå till att betala onödig byråkrati, managementkonsulter eller upphandlingsböter.

Det här är grundläggande förutsättningar för att möjliggöra en köfri sjukvård med hög valfrihet och en utbyggd samt kapacitetsstark kollektivtrafik. Stockholmsregionen växer med 40 000 nya invånare varje år. Ska vi fortsätta att växa starkt och hållbart ställs höga krav på både politiken och verksamheterna."

LÄS FLER DEBATT-ARTIKLAR HÄR

INSÄNDARE: "Idag berättar jag inte att jag bor i Täby. Jag skäms"

DEBATT – MP: Inte värdigt att budgetera bort tryggheten för Danderyds äldre

DEBATT. Ernlund (C): "Låt familjer och ensamkommande stanna i Stockholm!"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.