Kristoffer Tamsons vill ha en lagstiftning som gör det möjligt att förbjuda tiggeri på och kring tunnelbanan. Foto: Anna Molander/Mikael Andersson

DEBATT. Tamsons (M): "Nästa steg måste vara tiggeriförbud i tunnelbanan"

Prat om en tiggerilicens är inte nog, skriver trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) som vill kunna förbjuda tiggeri i tunnelbanan redan nu.

  • Publicerad 11:33, 22 dec 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Stefan Löfven har i ett jultal föreslagit att en ny tiggerilicens ska införas i syfte att stoppa det framväxande problemet med organiserat tiggeri. Långdragna utredningar eller tomma utfästelser löser dock inte tiggeriets orsaker. Det löser inte heller det faktum att tiggeri och aggressiv olovlig försäljning sprider sig, med som resultat att människors otrygghet ökar och med det spänningarna i samhället.

Det gäller inte minst i kollektivtrafiken. Här möter vi dagligen regeringens tillkortakommanden, liksom rättsvårdande och sociala myndigheters misslyckanden. Detta i alltfler skramlande pappersmuggar och kringflackande element. Tiggeriet har på kort tid gått från en knappt mätbar företeelse till att bli en av de vanligaste orsakerna till klagomål, minskad trivsel eller upplevd otrygghet.

M vill införa tiggeriförbud i Väsby

Efter att SL har skärpt sina egna ordningsregler i kollektivtrafiken i syfte att stoppa det framväxande problemet står det klart att de möjligheter och åtgärder som dagens lagstiftning medger är otillräckliga. Därför måste nästa steg vara att möjliggöra förbud mot tiggeri i just kollektivtrafiken.

Orimligt lagstifta mot irritation

Orsaken är enkel. Kollektivtrafiken utgör en del i vårt samhälle där gränsdragningen för ett förbud vore både rimlig, enkel att formulera och möjlig att upprätthålla. Därtill torde stödet för ett förbud här vara som störst, vilket gör legitimiteten tydlig.

Nya hårda tag från SL: Ska fördubbla antalet biljettkontroller

Att låta kollektivtrafiken bli först ut med ett tiggeriförbud är rätt och rimligt även ur ett annat hänseende. Vi har kollektivtrafiken för att resa med. Tunnelbanan får inte vara det sista trappsteget i vårt sociala skyddsnät, pendeltågen ska inte bli vår tids soppkök och bussarna kan inte fungera som ett alternativ till natthärbärgen.

I mitt politiska värv försöker jag leva efter devisen att handling slår prat. Det verkar tyvärr alltmer uppenbart att vi har en regering och socialdemokrati som sätter heder i att arbeta med motsatsen som motto."
 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.