"Ungdomarna hade debatten för att få sina röster hörda, men nu känner de det sista jag ville att de skulle känna - "vi" och "dom", skriver Glara Sam, samordnare på ungdomshuset Tuben.

DEBATT. Ungdomsledaren: "M och KD förminskar ungdomarna"

Moderaterna och Kristdemokraterna ljuger om ungdomarna och oss ungdomsledare. Deras utspel gör mig sårad och ledsen, skriver Glara Sam, ungdomsledare på Tuben.

  • Publicerad 13:01, 14 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag jobbar som ungdomscoach och samordnare på Tuben på heltid. Jag har redan händerna fulla med projekt och jobbar ständigt med våra ungdomar tillsammans med mina kollegor. När jag tog på mig ansvaret för Farsta ungdomsråd 2015 så var mitt syfte att höja ungdomarnas röster. Jag ville inkludera ungdomar i samhället, och målet var att Farsta ungdomsråd skulle vara länken mellan vuxna och unga i Farsta. Vissa dagar vill jag dra mig själv i håret av frustration, för det är en utmaning och det krävs tålamod. 

Jag försöker ständigt få ungdomarna att utvecklas och förstå hur mycket de betyder för samhället. För det är exakt det de gör. De är värdefulla. Därför säger jag alltid: "Höj din röst, men gör det på rätt sätt. Annars lyssnar ingen på dig".

Vissa dagar går jag från jobbet och känner en otrolig stolthet. Jag ser hur ungdomarna utvecklas och hur de tar sig an uppgift efter uppgift. Jag försöker varje dag att lära dem att de ska lita på samhället, tro på sig själva, inte döma alla poliser, inte tro att politiker bara lovar massa men aldrig håller sitt ord. Men det som hänt efter den öppna debatten mellan unga och politiker på Tuben, gör mig innerligt sårad och ledsen.

Moderaterna kritiserar ungdomsgård för att uppvigla mot polisen

Vi är en ungdomsgård som står för allas like värde, jämställdhet och solidaritet. Det innebär att vi är emot rasism. Att vi skulle ta någon slags politisk ställning på grund av det är helt absurt. Är inte det en självklarhet att vara emot rasism?

Jag har själv sett en film från mötet som kritiseras och på den är det ingen personal som applåderar för att stötta ungdomarnas "skitsnack mot polisen" - för INGEN ungdom uttrycker sig illa om polisen under debatten. En politiker ställde frågan om stenkastning och ungdomen svarade: "Har man tänkt på vad den bakomliggande orsaken är att de kastar sten?" Inte någon gång sa de att det skulle vara bra att kasta sten mot polis, tvärtom påpekar de flera gånger att de inte står bakom det.

Lars Hultqvist (KD) var märkbart ignorant gällande frågor om rasism. Han kallade människor för "chokladbrun" och när ungdomarna påpekade att det inte var okej, så backade han inte – utan fortsatte.

KD-politikern: "Inte rasism att kalla någon chokladbrun"

Syftet med debatten var att unga skulle få svar på sina frågor. Ungdomsrådet ville att ungdomar i Farsta skulle veta att politiker lyssnar på deras åsikter och tycker att de är viktiga. Ungdomsrådet är inte till för mig eller för Tuben. Det står tydligt i verksamhetsplanen som kommer från nämnden att vi har i uppdrag att ha ett ungdomsråd. Varför skriver man det som uppdrag för att sedan anklaga och förminska dem?

Ungdomarna hade debatten för att få sina röster hörda, men nu känner de det sista jag ville att de skulle känna: "vi" och "dom". Jag vill kunna stå för vad jag lär ut, jag vill inte att ungdomarna ska känna sig svikna. Vill ni att ungdomarna ska känna misstro? Det vill inte jag. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rappare hyllar sitt gamla Skarpnäck

Nyheter Hör låten av svensk hiphops första transperson Hon har kallats för svensk hiphops första transperson. Och hon vill krossa machoidealen med sin rap. Nu släpper Hökisbon Mandy Rich en låt som hyllar hennes barndoms förort: Skarpnäck, som det var...fredag 25/5 16:15

Amfiteater i Söderort ska rustas för miljoner

Nyheter Ska bli stadspark Den bortglömda Teaterparken i Hägersten ska rustas och lyftas och bli stadspark.fredag 25/5 13:36