Vällingby centrum ska säljas. Foto: Anna Rönnqvist

DEBATT: "Utförsäljning av centrum leder till tomma lokaler och spökstäder"

Moderater vill inte att vi äger gemensamt, det är viktigt ideologiskt för dem och den politiken ger oss spökstäder och en urholkad stad där handel bara blir tillgänglig innanför tullarna, skriver Socialdemokraterna angående försäljningen av Vällingby centrum.

  • Publicerad 16:33, 26 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vällingby centrum invigdes 1954 som den första stadsdelen efter konceptet: arbete, centrum och bostäder, det vill säga ABC-staden. Konceptet var så lyckat att det kom besökare från utrikes för att låta sig inspireras av detta samhällsbyggande. En samhällsmodell som även bär ett ideologiskt signum nämligen den socialdemokratiska samhällsbyggarkonsten.

Klart: Staden säljer Vällingby centrum

År 2008 återinvigdes Vällingby centrum efter utbyggnad och renovering med en investering på tre miljarder kronor som vi stockholmare har finansierat genom skattemedel. Nu sätter den blågröna majoriteten en prislapp på en miljard kronor. Det visar tydligt deras syn på skattemedel och om Dennis Wedin själv hade ägt ett centrum och investerat tre miljarder, hade han då sålt det för en miljard? I mars 2016 flyttade Kulturhuset Stadsteatern in till det anrika medborgarhuset Trappan. Kultur och föreningslivet har också förstärkts med Kulturskolans nya lokaler och Folkets Hus som har en stor betydelse för förenings- och kulturlivet i Västerort.

Vi själva som bor och är aktiva i Hässelby-Vällingby handlar, äter och tar del av kulturlivet i Vällingby centrum. Att det är Svenska Bostäder, ett samhällsägt allmännyttigt bostadsbolag som äger centrumet upplevs som tryggt och positivt av butiksägarna som idag är oroliga över beskedet att den blågröna majoriteten i Stockholms Stadshus vill sälja Vällingby centrum. Oron bygger helt enkelt på erfarenheter av de tidigare utförsäljningarna av centrum som har lett till kraftigt ökade hyreskostnader och som till slut har lett till tomma lokaler och spökstäder i våra förorter.

"M vill inte att vi äger gemensamt"

Framförallt riskerar nu stockholmarna, genom den blågröna majoriteten att förlora sin möjlighet att kunna påverka utvecklingen av centrum om det privatiseras. När vi äger det tillsammans och det finansieras av skattemedel har vi rätt till både insyn och medbestämmande. Men om det privatiseras stängs båda dörrarna, då bestämmer ägaren. Och det enda sättet en ägare kan tjäna pengar på är att höja hyrorna, det finns inget annat sätt att gå med vinst på. Och vilken köpare vill inte tjäna pengar? Sedan säljs det vidare för en god peng och nästa privatvärd tar vid som också höjer hyrorna för att sedan sälja efter ett tag.

Moderater vill inte att vi äger gemensamt, det är viktigt ideologiskt för dem och den politiken ger oss spökstäder och en urholkad stad där handel bara blir tillgänglig innanför tullarna. Medan vi socialdemokrater ser att ett levande centrum är ett tryggt centrum och det ska vara levande i hela staden. Vi som bor i förorterna ska ha samhällsservice och trivsel där vi bor.

Kadir Kasirga (S), riksdagsledamot Hässelby-Vällingby.

Lisa Carlsson (S), vice ordförande Stadsdelsnämnden Hässelby-Vällingby.