Upprörd. Steven Jörsäter ryter till efter artiklarna om trafikhinder på Enebybergsvägen. Foto: Privat/Lotten Engbom

DEBATT: Uttalandet är en krigsförklaring

Danderyds kommun måste röja upp hindren på Enebybergsvägen och ett samarbete om vägutbyggnad måste inledas. Det skriver Steven Jörsäter (SD) i en debattartikel.

  • Publicerad 12:17, 15 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I nummer 40 i Täby Nyheter fanns en artikel om trafiken genom Danderyd. Där fick två Danderydspolitiker, Siv Sahlström (C) och Bengt Sylvan (L) berätta hur de ser på trafiken. Särskilt gällde det den viktiga genomfartsleden Enebybergsvägen.

Vi som bor i Täby har under flera år fått se på hur Enebybergsvägen systematiskt har försämrats. Men det avslöjande erkännandet från Siv Sahlström gör en helt häpen. Yttranden av typen ”Vi flyttade ut varannan busshållplats ut i körfältet, det innebär att det blir köer” behöver knappast kommenteras. Medvetet sabotage alltså. Vidare :”Det är inte meningen att man ska använda en parallell väg…”. Och droppen ”Vi har tidigare diskuterat att man ska stoppa genomfartstrafiken i Enebyberg”. En krigsförklaring!

Såväl Siv Sahlström som Bengt Sylvan är övertygade om att en tunnelbana till Täby är ett måste. De anser också att trafiken måste koncentreras till E18. Och att ”smittrafik” måste förhindras med hjälp av olika slags hinder.

Man undrar hur Danderyds kommun anser sig kunna ta sig rätten att bestämma över trafiken i Täby? På vilket sätt är det liberalt att förstöra för en grannkommun? Det är också egendomligt att Danderyd och Täby som båda är styrda moderatledda majoriteter inte tycks kunna prata med varandra. Och att de styrande moderaterna i Täby inte på något sätt verkar ha protesterat mot åtgärderna. Tvärtom så har de egna tillfartsvägarna till E18 försämrats!

Generalstabskartan från 1873 visar att Enebybergsvägen har varit en genomfartsled under lång tid. Vilken rätt har då en kommun att plötsligt börja låtsas att detta ska vara en lokalgata? För oss som bor i Västra Täby är detta absolut inte någon ”smitväg” utan vår självklara tillfartsväg. Att åka via E18 innebär en stor omväg. Dessutom är alla vägar i regionen överbelastade vilket förstås betyder att alla behövs men mer måste till.

Jag ber Danderydspolitikerna fundera på vad deras ofog ställer till med. De flesta som råkar illa ut är människor som bara vill åka till sina arbeten på morgnarna för att kunna betala våra skatter. Eller som stressade ska hem och hämta sina barn? Inte sällan människor som drivs till förtvivlan över trafiksituationen. Borde man inte skämmas om man orsakar detta?

Vi kan fortsätta kriga mellan kommunerna . Men att orsaka fortsatt lidande för medborgarna vore mycket sorgligt. Danderyds kommun måste göra om och göra rätt. De måste börja med att röja upp hindren på Enebybergsvägen och ett samarbete om vägutbyggnad måste inledas. Dock, om de stora expansionsplanerna som Täbymajoriteten har förverkligas så kommer hela området oundvikligen att drabbas av en total trafikinfarkt. Vi Sverigedemokrater försöker förhindra detta men även om vi lyckas så måste vägnätet ändå kraftigt byggas ut.

Vi vill ha samarbete om trafiken istället för krig.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Fotografiska gör blixtvisit i Täbban

Nyheter Öppnar pop up-butik i centrum Nu kommer fotojätten till Täby centrum – dock i mindre skala.tisdag 11/12 17:15