Alexandra Mattsson Åkerström (V). Foto: Erik Nordblad

DEBATT. V: Ingen ska behöva sova på nattbussen

Vi vill på allvar få bort hemlösheten i Stockholm genom att göra om de verksamheter staden har till långsiktiga boendelösningar och satsa stort på missbruksvården, skriver Alexandra Mattsson Åkerström (V).

  • Publicerad 14:20, 19 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Idag finns något som heter ”Tak-över-huvudet-garantin” i Stockholm vilket betyder att man har rätt till en sovplats om man är stockholmare, att ingen ska behöva sova på gatan. Sovplatsen kan ofta vara på ett härbärge och man får ibland plats ett dygn i taget. På en del ställen får man gå ut på morgonen och söka en sovplats igen till kvällen. Det här försvårar människors möjlighet till långsiktig planering och för de som har ett missbruk blir vägen ur missbruket ännu svårare. Här behöver politikerna tänka om.

Istället borde långsiktiga boendelösningar erbjudas hemlösa, där man kan få stöd med sin ekonomi, att ta sig ur ett eventuellt missbruk och slippa ägna all tid åt att ha tak över huvudet nästa natt. Detta tjänar både den hemlöse och samhället på, vilket även forskningen visar.

Får du en bostad först har du större chanser att komma till rätta med ditt liv och ta dig ur hemlösheten än om du bor i åratal på härbärgen. Målet med ett sådant boende skulle sedan självklart vara att ta del av den vanliga bostadsmarknaden.

Vänsterpartiet vill på allvar få bort hemlösheten i Stockholm. Vi vill göra det genom att göra om de verksamheter staden har till långsiktiga boendelösningar och satsa stort på missbruksvården. Vi vill öppna ett till långvarigt boendealternativ för hemlösa kvinnor och öka antalet försökslägenheter inom det som kallas för Bostad först.

Vi vill också fortsätta bygga många fler hyresrätter, och arbeta för att sänka hyrorna, eftersom bristen på hyresrätter med hyror som folk har råd med är en avgörande del av problemet med hemlöshet.

Tillsammans kan vi få bort hemlösheten, men det behövs politisk vilja för att genomföra detta. I grunden handlar det om människors lika värde och att det är en rättighet att inte behöva vara hemlös. Vårt mål är ett Stockholm där människor inte tvingas sova på nattbussar. En stad där alla har rätt till ett eget hem.