SL-kort. I sommar slipper ungdomar betala för att åka kollektivt. Foto: Mostphotos

DEBATT. V: Nu ger vi gratis SL-kort till unga i sommar

Vänsterpartiet har tillsammans med regeringen beslutat att alla skolungdomar från årskurs 6 i grundskolan upp till årskurs 2 i gymnasiet får ett gratis sommarlovskort, skriver Rikard Warlenius (V) och Gunilla Roxby Cromvall (V).

  • Publicerad 14:44, 8 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Under sommarlovet får alla unga i Stockholm gratis SL-kort. Alla familjer har inte råd att köpa SL-kort till sina barn. Nu kan skolungdomar resa fritt i Stockholms län. Vänsterpartiet har tillsammans med regeringen beslutat att alla skolungdomar från årskurs 6 i grundskolan upp till årskurs 2 i gymnasiet får ett gratis sommarlovskort.

Nu börjar äntligen sommarlovet för Stockholms skolelever. För många barn innebär sommarlovet sol och bad och semester med föräldrarna. Men alla barnfamiljer har inte råd med sommarlovets alla nöjen. För många familjer är det svårt att ens ha råd med bussen eller tunnelbanan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Därför är det mycket glädjande att Vänsterpartiet fått igenom sitt krav att kollektivtrafiken i sommar blir gratis för alla skolungdomar från årskurs 6 i grundskolan upp till årskurs 2 i gymnasiet. I förra veckan fick dessa familjer ett SL-kort på posten.

Sommarlovskortet gäller från den 15 juni till den 9 augusti och inkluderar en förlustgaranti om du tappar bort ditt kort.

Barnens sommarlov ska inte styras av föräldrarnas ekonomi. Sommarlovskortet är ett steg mot en mer jämlik kollektivtrafik och ett litet steg mot ett mer jämlikt samhälle. Alla har rätt att ta del av vår gemensamma kollektivtrafik. Dessutom är det bättre för miljön. Om fler åker kollektivt så kan vi minska bilåkandet, vilket är nödvändigt för att nå de klimatmål som Sverige och Stockholm har bestämt.

Under de tolv år som alliansen har styrt Stockholms läns landsting har det blivit dyrare att resa kollektivt. År 2016 beslutade alliansen tillsammans med Miljöpartiet att SL-kortet skulle bli 100 kronor dyrare över tre år.

Det var länge osäkert om den styrande alliansen över huvud taget skulle använda pengarna för att göra SL-kortet gratis för unga. Det visade sig också att färdtjänst inte ingick i satsningen. Vänsterpartiet var väldigt kritiska till att funktionsnedsatta ungdomar skulle diskrimineras. Efter förhandlingar får nu även ungdomar med behov av färdtjänst resa fritt i sommar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den borgerliga majoriteten i landstinget står för högre priser på SL-kortet och ökat fokus på kontrollanter. Vi i Vänsterpartiet står för en annan politik. Vi vill ha en kollektivtrafik för alla. Vi vill också bygga ut kollektivtrafiken med pengar från trängselskatten.

Vänsterpartiet gör skillnad. Vi vill ha ett samhälle för alla."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.