Moderaterna och Miljöpartiets sätter villaägare framför bostadslösa, skriver Clara Lindblom (V) Foto: Mikael Andersson/Linda Gren

DEBATT. V: "Orimligt att inte bygga hyreshus i villaområden"

Vänsterpartiet har aldrig förespråkat att skyskrapor ska smällas upp precis bredvid villor. Men att hyreshus med tre eller fyra våningar inte skulle kunna byggas på andra sidan gatan från ett villaområde är helt orimligt, skriver Clara Lindblom (V) i sin slutreplik.

  • Publicerad 15:00, 4 feb 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Joakim Larssons svar till mig visar hur Moderaterna tänker hantera bostadspolitiken de kommande åren. Det är många förklaringar om varför han inte vill bygga bostäder, och väldigt lite om vad han tänker göra för de över 80 000 personer som aktivt söker efter en hyresrätt.

DEBATT: "Vi håller byggtakten – och förenar kvantitet med kvalitet"

Min uppmaning till Moderaterna och Miljöpartiet om att bygga hyresrätter, även i villaområden, får ett tydligt svar. Det svaret är nej. Rika villaområden ska inte få hyresrätter i närheten eftersom det, enligt de blågröna, är att ”inte ta hänsyn till ett områdes karaktär”.

Vänsterpartiet har aldrig förespråkat att skyskrapor ska smällas upp precis bredvid villor. Men att hyreshus med tre eller fyra våningar inte skulle kunna byggas på andra sidan gatan från ett villaområde är helt orimligt.

DEBATT: "M och MP sätter villaägare framför bostadslösa"

Vi måste bygga för en blandad stad. Det betyder att människor med olika inkomster måste blandas, och det gör vi bland annat genom att lägga hyresrätter bredvid villor och områden med mycket bostadsrätter.

Jag hoppas att Moderaterna ändrar sig. Och jag hoppas att Miljöpartiet inte låter enskilda politiker som är byggmotståndare få avgöra framtiden för bostadspolitiken i den här staden. Det kommer nämligen att drabba alla de som behöver en hyresrätt.

Bygg fler hyresrätter, och gör det också i villaområden.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd