Dennis Wedin (M) och Clara Lindblom (V). Foto: Stockholms stad

DEBATT. V: Varenda hyresrätt i Stockholm behövs

Dennis Wedin (M) säger sig vilja främja en blandad stad men effekten blir det motsatta – ökade klyftor och en bostadskris som blir allt svårare att vända.

  • Publicerad 12:26, 22 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Mitt under brinnande bostadskris pratar Moderaternas Dennis Wedin om att skapa möjligheter för "bostadskarriärer" samtidigt som närmare 90 000 personer aktivt söker efter ett hyreskontrakt i Stockholm. Gärna ett där de inte behöver lägga nästan hela sin inkomst på att betala hyran.

Men den chansen blir allt mindre till följd av de ombildningar av 1800 hyresrätter till bostadsrätter som kan ske i år. Ombildningarna bidrar inte till att lösa bostadskrisen. De bidrar heller inte till att skapa en mer blandad stad, utan det är en ideologisk övertygelse hos Moderaterna om att det skulle vara bättre att äga sin bostad än att hyra den. Men få unga, eller äldre för den delen, har idag råd att köpa sitt första boende. Det som framför allt saknas på bostadsmarknaden är fler hyresrätter på med hyror som vanliga människor kan efterfråga.

DEBATT. Wedin (M): Vänsterpartiet siffertrixar

Om de som står långt ifrån bostadsmarknaden idag ska ha en rimlig chans att få tag i ett boende så behöver vi fler lägenheter med överkomlig hyra. Men det är just de här lägenheterna som försvinner vid ombildning. Det är äldre hus med låga hyror som ombildas, och Dennis Wedin vet lika väl som jag att det inte går att matcha hyrorna i nybyggda hus med de som nu ombildas.

I samtliga områden där man öppnat upp för ombildningar så finns det även bostadsrätter till salu. Den som vill köpa sig en bostadsrätt kan göra det. Det är hyresrätter som är den stora bristvaran. I Järva, där inga intresseanmälningar lämnats in för ombildning är det också fler större hyresrätter som behövs. Omkring vart tredje hushåll i området räknas som trångbott.

DEBATT. Ombildningarna blir ett hårt slag för allmännyttan

Om det verkligen är en blandad stad man vill skapa bör man snarare snegla på de 69 områden i Stockholm som domineras av bostadsrätter och villor istället för hyresrätter. Vi skulle tjäna mycket på att förtäta och berika dessa områden med hyresrätter. Det skulle möjliggöra för fler att bo i fler delar av Stockholm och på riktigt skapa en mer blandad stad.

Dennis Wedin tar alldeles för lätt på vad ombildningarna av 1800 hyresrätter till bostadsrätter kommer göra för den redan existerande bostadskrisen. Förmodligen är han själv inte en av de 87 713 personer som aktivt letar ett nytt hem i Stockholm.