Karin Wanngård (S). Foto: Sacharias Källdén

Debatt. Vad ska ni göra med extrapengarna, König Jerlmyr (M)?

Nu har det gått över en månad sedan riksdagen beslutade om att ge kommunerna extra resurser till välfärden. För Stockholms del innebar detta ett tillskott på 495 miljoner kronor. Vad dessa pengar ska användas till är fortfarande höljt i dunkel.

  • Publicerad 12:37, 6 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

När finansborgarrådet fick frågan för ett tag sedan svävade hon på svaret. Det verkar inte finnas någon plan eller någon ambition för att vilja fördela medlen till Stockholms välfärd, trots att behovet är stort. Vi vill att dessa pengar ska gå oavkortat till skolan och förskolan.

Moderaterna har lagt kraftiga besparingar på skolor och förskolor i Stockholm för att finansiera sin skattesänkning. I måndags lade vi därför ett förslag till fördelning på kommunfullmäktige. Det var Moderaterna emot, utan att med ett ord kunna säga vad de vill använda pengarna till. Det är anmärkningsvärt och inte direkt ett betryggande besked till de rektorer som nu tvingas hantera besparingar istället för att förmedla kunskap.

Idag vet ingen vad de pengar Stockholm fått från staten ska användas till. Summan, 495 miljoner kronor, är lika mycket som staden förlorade på att lägga Nobelcenter på en ny plats eftersom majoriteten inte kunde enas om att gå vidare med befintligt förslag. Den oenigheten kostade staden nästan en halv miljard i utebliven markförsäljning. Vi hoppas verkligen inte att man planerar att använda dessa extra pengar till att täcka igen det hålet. Poängen är att vi inte vet, eftersom inget sägs.

Den skattesänkning som drevs igenom som första beslut av den borgerliga majoriteten har slagit hårt mot Stockholms välfärdsverksamheter. Den skolbudget som lades senast är den svagaste skolbudgeten under hela 2000-talet. Trots att våra skolor nu försöker hantera den besparing som lagts på dem så har det ännu inte kommit en enda signal om vad välfärdsmiljonerna som Stockholm fått tilldelade sig ska användas till. Att man inte på en gång lägger dessa på skolan och förskolan är obegripligt. Varje dag som medlen inte används är ytterligare en dag där rektorer och lärare får kämpa för att få ihop elevernas utbildning.

Vårt förslag innebär att de ökade statsbidragen ska fördelas till skolan och förskolan. Utbildningsnämnden föreslås få ett ökat anslag med 385 miljoner kronor. De kommunala förskolorna som får sina anslag via stadsdelsnämnderna föreslås få 110 miljoner kronor. Det är en kraftig förstärkning av en för stockholmarna central verksamhet.

Den passivitet vi sett sedan nuvarande styre tog över Stockholm är direkt skadligt. Beslut skjuts upp eller stoppas, oftast för att partierna inte kan komma överens. Den här prestigen måste läggas åt sidan. Åtminstone skolan borde vara ett område där alla kan se nödvändigheten i att satsa, och där det dessutom nu finns medel att tillföra.

Att skattesänkningen var felprioriterad står nu klart för de flesta bedömare, nu måste det till ett arbete för att säkra upp att våra grundläggande verksamheter har de resurser som krävs.