Ludwig Åberg, elev i årskurs 3 på Täby Enskilda Gymnasium

Debatt: "Varför inte gå in i veganmånaden med ett öppet sinne?"

Rätt eller inte? Debatten om Täby enskildas veganmånad rullar vidare. Ludwig Åberg, elev i årskurs 3, välkomnar beslutet och är besviken på "trångsyntheten".

  • Publicerad 13:33, 14 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Som många andra har jag personligen lite erfarenhet av vegansk mat, och inga särskilda positiva upplevelser. När Täby Enskilda gav besked om en veganmånad bestämde jag mig dock för att ge det en ärlig chans, eftersom att maten generellt sett är väldigt bra.

Debattartikeln 'Ge oss kött, tack!' gjorde mig därför besviken. Besviken på trångsyntheten och bristen på större perspektiv, där det var väldigt tydligt hur 'kritiken' egentligen handlade om en ovilja hos skribenterna att gå utanför sin komfortzon.

"Kött största boven"

Det är smart av debattörerna att framhäva lokala bönder och närproducerat som viktiga miljöaspekter för den mat vi äter då det lyfter fokus från det viktiga i sakfrågan. Minskad köttkonsumtion är ett måste för en mer hållbar framtid. Hos oss svenskar står mat för en fjärdedel av våra koldioxidutsläpp från privat konsumtion - där kött är den enskilt största boven. Vegetarisk och vegansk mat borde därför ses som ett utmärkt komplement till den kost många har idag, utan att behöva byta ut den helt och hållet.

"Förändrar synsättet"

Ur ett större perspektiv blir skillnaden i koldioxidutsläpp av Täby Enskildas veganmånad väldigt obetydlig, den sanna nyttan ligger i att sätta ett exempel för andra att följa. Inställningen till vegansk mat kommer säkerligen förändras hos många elever, min gissning är att det blir till det positiva. Fördomar om vegansk mat summerar ganska bra varför jag tror att Johan Håård och Mir Amanj bestämde sig för att kritisera skolans val. Veganmånaden handlar om att förändra precis det synsättet. Varför inte gå in med ett öppet sinne, våga testa något nytt och på vägen göra en insats för vår planet? Det värsta som kan hända är att maten inte faller en i smaken, en risk jag personligen är villig att ta."

LÄS OCKSÅ: "Ge oss kött, tack" 

LÄS OCKSÅ: "Täbyskolan dissar köttet – serverar bara veganskt i en månad"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vem skickar dåliga DVD-filmer till Jocke?

Nyheter En gång fick han 300 stycken Varje vecka trillar det ner flera dvd-filmer genom brevlådan hemma hos Jocke som bor i Täby Kyrkby. Men han har inte beställt, vet inte vem som postar dem eller varför.fredag 15/12 20:08

Öppningsdags för Täbys nya tapasbar

Nyheter "Nästan fullsatt" Idag öppnar Täbys nya, och efterlängtade, tapasbar och gästerna har redan börjat strömma till. Lagom nervöst tycker ägaren Reza Jafaripour.fredag 15/12 15:33