Debattörer. Johanna Hornberger och Hanna Bocander om hur Danderyds ekonomi ska räddas. Foto: Moderaterna

DEBATT: Vi måste tag i Danderyds ekonomi

De senaste två åren har Danderyds kommun gått med ett underskott. Läget är allvarligt – och åtgärder måste till, skriver Moderaterna i kommunen.

  • Publicerad 11:40, 19 mar 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Danderyds kommun har gått med underskott två år i rad och nya underskott väntas i år om inte kraftfulla åtgärder vidtas. Läget är allvarligt. Nya ekonomiska principer, mer effektiva verksamheter genom sänkta kostnader och justerade avgifter i kommunen är grundpelare i vår väg för att få ekonomin i Danderyds kommun i balans. Vi utesluter inte heller ytterligare skattehöjning-

De underskott som Danderyds kommun uppvisat under de senaste två åren måste vändas till överskott – det förväntar sig kommuninvånarna och det kräver Kommunallagen.

Underskotten beror på att kostnaderna för kommunens verksamheter har fått växa mer än kommunens löpande intäkter, skatteintäkterna. Inkomsterna från försäljning av mark har täckt upp mellanskillnaden under ett antal år tillbaka i tiden.

Vi måste nu vända den ekonomiska utvecklingen. Vägen framåt handlar för oss i den nya moderata ledningen om att ta oss an uppgiften genom lyhördhet och transparens.

Kommunens budget har tidigare saknat ett mindre överskott, eller en buffert, vilket har ökat den ekonomiska sårbarheten. Vi avser att införa ett överskottsmål för att öka den ekonomiska stabiliteten i kommunen. Intäkterna från markförsäljningar ska inte längre finansiera löpande kostnader för kommunens verksamheter.

När kommunen i framtiden säljer mark ska Danderydsborna vara trygga med att intäkterna från försäljningarna går till investeringar i kommunens skolor, äldreboenden och idrottsanläggningar.

Vi moderater har en lång historia av att i alla lägen värna skattebetalarnas pengar och att förvalta dem väl och effektivt. Det kommer inte vara ett undantag den här gången. Vi tar nu tag i ekonomin i Danderyds kommun. Det kommer bli en utmaning för oss alla och det kommer att krävas kraftfulla åtgärder. Men vårt mål är tydligt, vi ska se till att Danderyd får en ekonomi i balans. Det är vår uppgift, vår främsta prioritet och vår skyldighet att se till att det blir så.

Danderyds kommunala hemtjänst läggs ned

Nyheter Gått med underskott Nu är beslutet fattat: Danderyds kommun lägger ner sin kommunala hemtjänst. Totalt berör beslutet 230 brukare, som nu får välja en av kommunens privata utförare istället.tisdag 15/10 17:31

Politiker kräver lösning vid Jarlabankes väg

Nyheter Trafikverket kommer inte vidta åtgärder Igår skickade styrande politiker från Täby och Vallentuna kommun ett brev till Trafikverket där de kräver åtgärder vid Jarlabankes väg och Arningevägen. Detta efter att Trafikverket beslutat att inte...tisdag 15/10 16:38
Stockholm Direkt