Lotta Edholm (L) om den nya budgteten. Foto: Linda Gren

DEBATT: Vi prioriterar stadens kärnuppgifter - skolan, socialtjänst och äldreomsorg

Budgeten som Stockholm stads fullmäktige antog igår är grunden för majoritetens arbete med att ge alla stockholmare livschanser och många möjligheter att växa och utvecklas. Den som idag har minst frihet ska kunna känna framtidshopp igen. Stockholm ska vara möjligheternas stad för alla, skriver skolborgarrådet Lotta Edholm (L)

  • Publicerad 14:23, 22 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är i ekonomiskt svåra tider som politiken sätts på prov. Stockholm stad står inför en ekonomisk inbromsning och den växande andelen äldre tillsammans med stora barnkullar gör att vi är färre som ska försörja allt fler. Tuffa prioriteringar måste göras. Då håller det inte att lova allt till alla. Socialdemokraternas budgetförslag för staden är ett läkande såll som på sikt skulle dränera Stockholm på pengar.

DEBATT: Stockholms skolor och förskolor drabbas av Moderaternas nedskärningspolitik

Lågkonjunkturen har till slut nått Stockholm. I ekonomiskt tuffa tider står vi politiker inför ett val. Antingen tar vi den enkla vägen och skjuter problemen på framtiden. Det är Socialdemokraternas recept. De föreslår i sin budget höjd skatt, kraftigt ökat uttag ur bolagskoncernen, ett minskat försäljningsbeting och en orimlig investeringsnivå. Problemet med det är att en allt större del av skatteintäkterna skulle gå till räntor, avskrivningar och avbetalningar istället för till förskola, skola och äldreomsorg. Att leva över sina tillgångar är inte långsiktigt hållbart. De lån vi tar idag är räntekostnaderna för morgondagens stockholmare.

Lärare protesterar mot nya skolbudgeten: "En nedskärning"

Det borde Socialdemokraterna veta. Det var trots allt deras egen partiledare Göran Persson som myntade begreppet ”Den som är satt i skuld är icke fri”. I tider som dessa gör Socialdemokraterna klokt i att minnas sin tidigare partiledares kloka devis.

Ansvarsfull politik

Istället för att ta den enkla vägen och föreslå kortsiktiga, ohållbara lösningar på komplexa problem – i en ekonomisk stram verklighet – måste Stockholms utmaningar mötas med en ansvarsfull politik och rimliga prioriteringar. Stockholmarna förväntar sig inget mindre än så. Och de gör de helt rätt i.

Den grönblå budgeten prioriterar stadens kärnuppgifter – skolan, socialtjänsten och äldreomsorgen. Vi har, trots ett svårt ekonomiskt läge, tillfört mer resurser till dessa verksamheter. Vi genomför stora insatser för att öka tryggheten och möter klimathotet med en offensiv politik och en ny konkret handlingsplan. Allt detta kan vi göra eftersom vi har gjort viktiga prioriteringar för att staden ska ha en långsiktig hållbar ekonomi.

Vi ser hur klyftorna har vuxit mellan dem som har alla möjligheter, och dem som fastnat i utanförskap. Många år framöver kommer integrationsutmaningen vara en av de viktigaste frågorna på stadens agenda. Fler måste få chansen till ett jobb, en egen bostad och lära sig svenska språket. Barnens framtid ska inte avgöras av föräldrarnas bakgrund. Tensta, Rinkeby och Husby måste bort från polisens lista över särskilt utsatta områden. Det är vi skyldiga alla de föräldrar som oroar sig sömnlösa över att deras barn riskerar att hamna i klorna på samvetslösa gäng. Det är vi skyldiga stockholmarna.

Budgeten som Stockholm stads fullmäktige antog igår är grunden för majoritetens arbete med att ge alla stockholmare livschanser och många möjligheter att växa och utvecklas. Den som idag har minst frihet ska kunna känna framtidshopp igen. Stockholm ska vara möjligheternas stad för alla.

Lotta Edholm, Liberalernas gruppledare i Stockholms stad