Foto: Mikael Grönberg/Andreas Enbuske/Mikael Andersson

DEBATT. "Vi säkrar att hela Stockholm granskas och bevakas"

I en väl fungerande demokrati är det viktigt med trovärdig, oberoende och opartisk rapportering och att lokala frågor och missförhållanden syns. DirektPress lokaltidningar och P4 Stockholm har granskat huvudstaden i decennier. Uppdraget har kanske aldrig varit viktigare.

  • Publicerad 11:32, 29 jun 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den lokala radion och de lokala tidningarna är bärare av samma demokratiska uppdrag. Tillsammans gör vi så att fler lokala röster får höras och fler journalister granskar makten. Sveriges Radio och DirektPress har idag mer än 75 reportrar som varje dag rapporterar om och från huvudstaden.

Utan seriösa medier som förhåller sig till pressetiska regler är det lätt att falska nyheter etableras som sanningar. Hoten mot journalistiken och traditionella medier idag kommer bland annat från grupperingar som sprider bilden av att vi undanhåller allmänheten sanningen. Grupperingar vars syfte är att svartmåla andra grupper i samhället.

Att seriösa medier är öppna, tillgängliga och transparenta är viktigare än någonsin.

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

De senaste åren har både DirektPress och Sveriges Radios lokala kanaler höjt ambitionsnivån och förstärkt granskningsresurserna i Stockholm. Sveriges Radio har återinrättat länsreportrar i Kista, Vårby gård, Södertälje och Sollentuna och arrangerar återkommande publika möten för att fånga upp aktuella frågor och ämnen.

DirektPress har startat 13 nya lokaltidningar i Stockholm och en ny sajt, StockholmDirekt, med stockholmsnyheter från hela staden.

Förmodligen var det länge sedan huvudstaden var så välbevakad som nu.

P4 Stockholms granskning av landstingets miljardnotor för konsulttjänster och Svenska kyrkans utlandsresor för anställda och politiker, StockholmDirekts rapportering från Al-Azharskolan i Vällingby och forskningsfusk på Stockholms universitet. Allt bottnar i en daglig och ambitiös bevakning av huvudstaden.

Foto: Mikael Andersson

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den 7:e april när terrordådet på Drottninggatan skedde ökade lyssningen med 30 procent på P4 Stockholm. DirektPress nyhetssajt StockholmDirekt slog alla tidigare besöksrekord.

Vår lokala närvaro och vår närhet till publiken är helt avgörande för att publiken väljer oss vid den här typen av händelser. Allmänhetens långsiktiga förtroende för medier skapas genom lokal närvaro, att det finns journalister som bor och verkar på plats och har lokal kännedom.

I maj 1977 startade P4 Stockholm den första sändningen. Syftet var att komma närmare lyssnarna. Då hade DirektPress äldsta lokaltidning, Östermalmsnytt, redan funnits i tio år. I 40 år har P4 Stockholm och de lokala tidningarna kompletterat varandra, konkurrerat men också samarbetat. Vi vet nämligen hur oerhört viktig den lokala journalistiken är för att värna demokratin och säkra att hela Stockholm granskas och bevakas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.