Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) Foto: Sacharias Källdén

DEBATT: Vi säkrar att Vällingby Centrum säljs till en långsiktig och seriös aktör

Försäljning motverkar inte att Vällingby Centrum ska kunna förbättras till en mer trygg och trivsam plats, skriver Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd som svar på Vänsterpartiets och Socialdemokraternas kritik på försäljningsplanerna.

  • Publicerad 14:17, 29 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att driva en kommersiell centrumanläggning är inte en kommunal kärnverksamhet, och därför kommer Stockholms stad att sälja Vällingby Centrum under nästa år. Men det är fortsatt ett viktigt centrum för Vällingby och Västerort. Vi kommer att säkra att försäljningen sker till en långsiktig och seriös aktör, med erfarenhet av centrumbyggnader, som ska satsa på att utveckla centrumet.

DEBATT: Lägg korten på bordet om försäljningen av Vällingby centrum Wedin (M)

Försäljning motverkar inte att Vällingby Centrum ska kunna förbättras till en mer trygg och trivsam plats. Tvärtom kommer ju Stockholms stad på andra sätt fortsätta ett engagemang i området, och som säljare kan staden ställa krav på att en köpare ska vilja utveckla Vällingby Centrum för framtiden med fokus på exempelvis trivsel och trygghet. 

DEBATT: "Utförsäljning av centrum leder till tomma lokaler och spökstäder"

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna bedriver en mycket oansvarig politik. Man motsätter sig denna försäljning, och vill samtidigt utöka stadens utgifter genom att exempelvis köpa fler förortscentrum. Deras fokus ligger inte på att stärka kommunens kärnuppgift, utan att ytterligare skuldsätta staden. Dessutom försöker man sprida oro över den här processen. I stadens budget togs nyligen beslut om försäljning, och frågan kommer snart också att behandlas i Svenska Bostäders styrelse. Oppositionen kommer givetvis att få samma beslutsunderlag som resten av styrelsen. 

Att Vänsterpartiet i varje givet läge vill öka det offentliga ägandet och minska det privata ägandet är inte oväntat, men att Socialdemokraterna i Stockholm driver samma linje skiljer de från deras partivänner runt om i landet. ”Staden kan mycket, men vi är inte experter på att utveckla bostäder och kommersiella fastigheter”. Så löd en av motiveringarna förra året när Socialdemokraterna i Sundbyberg röstade bifall till ett avtal med en privat aktör och försäljningen av Hallonbergen Centrum drevs igenom. En affär som syftade till att skapa fler bostäder och en tryggare och trivsammare stadsmiljö. På samma sätt borde Socialdemokraterna välkomna processen att hitta en långsiktig och seriös köpare som vill utveckla Vällingby Centrum.

Dennis Wedin, (M), bostads- och fastighetsborgarråd