Dennis Wedin (M) fastighetsborgarråd Foto: Patrik Wirén

DEBATT: "Vi tar ansvar för Stockholm – och städar upp efter S"

Nu vidtas en rad nödvändiga åtgärder för att banta fastighetsprojekt, och säkerställa en kostnadskontroll. Samtidigt som den grönblåa majoriteten riktar resurserna rätt, till välfärden och välbehövliga trygghetssatsningar, skriver Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd.

  • Publicerad 13:28, 14 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stockholms stad står inför ett stramt budgetläge nästkommande år, för att den grönblåa majoriteten tar ansvar efter år av ekonomisk misskötsel och ofinansierade kostnader, samt ett nationellt krav på att staden ska betala miljarder i stöd till andra kommuner. Det är viktigt att i detta läge fokusera på kärnverksamheten, och då har inte staden råd att äga eller förvalta fastigheter i onödan. Därför tar vi nu ökat ansvar för stadens fastighetsbestånd, genom försäljningar där det saknas ett långsiktigt strategiskt syfte med offentligt ägande. Vällingby Centrum är ett sådant exempel.

Här är viktigaste punkterna i nya grönblå budgeten

I en kommentar till detta uttalade Karin Wanngård, gruppledare för Socialdemokraterna, ”De lägger miljarder på att renovera Östermalmshallen, men de säljer Vällingby centrum”. Det är ett häpnadsväckande uttalande från den som var ansvarig för att Östermalmshallen under förra mandatperioden svällde och dubblerades i kostnader till över en miljard kronor. Under Karin Wanngåds styre fördyrades fastighetsprojekt med över 2 miljarder kronor. Socialdemokraterna visar med detta att man inte dragit någon lärdom över det allvarliga ekonomiska läge man försatte staden i. Karin Wanngård går uppenbarligen inte att lita på när det kommer till att handskas med skattebetalarnas pengar.

Oppositionen totalsågar den grönblåa budgeten

”Staden kan mycket, men vi är inte experter på att utveckla bostäder och kommersiella fastigheter”. Så löd en av motiveringarna förra året när Socialdemokraterna i Sundbyberg röstade bifall till ett avtal med en privat aktör och försäljningen av Hallonbergen Centrum drevs igenom. En affär som syftade till att skapa fler bostäder och en tryggare och trivsammare stadsmiljö. Men i Stockholm anser Socialdemokraterna tvärtemot sina partivänner i Sundbyberg, att staden måste äga och driva kommersiella centrum. Istället borde man välkomna processen att hitta en långsiktig och seriös köpare som vill utveckla Vällingby Centrum.

Mitt främsta uppdrag är samtidigt att städa upp efter Karin Wanngårds misskötsel, utan tillräcklig kostnadskontroll i fastighetsprojekt. Förra mandatperioden svällde Östermalmshallen från 585 miljoner till över en miljard kronor. Liljevalchs konsthall tredubblades i kostnader. I dyra innerstadsprojekt så fanns det ingen gräns för resurserna, medan exempelvis otryggheten i ytterstaden bara ökade.

Nu vidtas en rad nödvändiga åtgärder för att banta fastighetsprojekt, och säkerställa en kostnadskontroll. Samtidigt som den grönblåa majoriteten riktar resurserna rätt, till välfärden och välbehövliga trygghetssatsningar. Stockholm behöver en politisk ledning som värnar och prioriterar stadens kärnverksamhet.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad