Dennis Wedin (M). Foto: Stockholms stad

DEBATT. Wedin (M): Vänsterpartiet siffertrixar

Det här är Dennis Wedins (M) replik på Clara Lindbloms (V) debattartikel "Ombildningarna blir ett hårt slag för allmännyttan".

  • Publicerad 16:28, 17 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Siffertrixande har präglat Vänsterpartiets bostadskampanj det senaste året. Bakgrunden är ett intakt motstånd till att människor i ytterstaden ska kunna få äga sin bostad och göra bostadskarriär. Detta trots att effekterna av småskaliga ombildningar i särskilt segregerade bostadsområden kan bidra till ökad boendetrygghet och en mer blandad stad.

Istället för en saklig diskussion om hur vi kan minska segregationen och vända utvecklingen i utsatta områden så har Vänsterpartiet det senaste året siffertrixat kring omfattningen av antalet ombildningar. Först var det tiotusentals, på flygblad har det stått över 2300, nu används en ännu lägre siffra. Till syvende och sist vill inte Clara Lindblom att en enda kommunal hyresrätt ska kunna ombildas, oavsett hur dominerande allmännyttan är i området.

DEBATT. Ombildningarna blir ett hårt slag för allmännyttan

Det stämmer givetvis inte att vi står inför en stundande ”bostadssocial katastrof” om ett begränsat antal människor i ytterstaden får rätten att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt. Stockholm består av 132 stadsdelar. I elva av de stadsdelar där snedfördelningen mellan upplåtelseformer är som störst har den grönblåa majoriteten möjliggjort för ett begränsat antal ombildningar. Det var möjligt fram till årsskiftet att skicka in ansökningar, och det finns större skillnader mellan stadsdelarna på hur många ansökningar som kommit in. Utifrån beslutade kriterier så kommer nu processen gå vidare under ordnade former.

Att Vänsterpartiet avslutningsvis lyfter antalet aktivt sökande i bostadskön är anmärkningsvärt, givet deras misslyckande den senaste mandatperioden. När Vänsterpartiet ansvarade för både bostadsförmedlingen och stadens bostadsbolag så missade man allmännyttans produktionsmål vartenda år, bostadskön ökade med över 150 000 personer, och kötiden ökade med 2,6 år. Det är mer än under någon av de perioder som Moderaterna styrt. Under 2019 kan vi dessutom se att Bostadsförmedlingen slog förmedlingsrekord. 15 030 stycken fick en hyresrätt vilket betyder att ungefär 29.000 personer kunde flytta in i en ny bostad.

Samtidigt är det ju bara att konstatera att en fortsatt växande bostadskö visar att många vill bo och flytta i Stockholm, och att bostadsmarknaden inte hänger med. Förutsättningarna för att bygga fler bostäder måste bli bättre, och det behövs olika typer av boendeformer i hela staden.

Att den grönblåa majoriteten gett möjlighet till småskaliga ombildningar handlar om att Stockholm blir en bättre stad av ökad mångfald. Beslutet att ombilda ligger i hyresgästernas egna händer, och skulle man vilja, kommer man kunna bo kvar i sin lägenhet som en hyresrätt.

Medan Vänsterpartiet vid varje givet läge vill öka det offentliga ägandet, bidrar ombildningar till ökad möjlighet för människor att göra bostadskarriär utan att behöva flytta ifrån sin stadsdel. Samtidigt som vi lokalt arbetar hårt för att få fram fler bostäder, och möjliggöra för fler jobb och utbildningsinsatser, motverkar detta segregationen från att rota sig i Stockholm.