Debattörerna. Kadir Kasirga (S) och Lisa Carlsson (S). Foto: Stockholms stad

Den grönblåa politiken drabbar våra barn och unga!

Det grönblå styret satsar för lite på barn och unga, skriver två socialdemokrater i Västerort.

  • Publicerad 12:01, 26 mar 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det moderatledda grönblå styret i Stockholm har hittills imponerat på stockholmarna genom att leverera beska besked ett efter ett. Skattesänkningar som drabbar den kommunala välfärden, ombildningar av kommunala hyreslägenheter, nedskärningar i kulturen och höjningen på avgifterna för simskola är några få prioriteringar som det moderatledda styret hittills levererat.

Simkunnigheten bland Stockholms barn skiljer sig mycket utifrån var de bor, det beror också på om föräldrarna kan simma och om de kan åka på badsemester eller växa upp nära vatten. Men framförallt beror det också på föräldrarnas inkomster. Därför kommer höjningen från 400 till 700 kronor att slå hårdast mot ekonomiskt svaga familjer vilket är cyniskt med tanke på drunkningsolyckorna som vi bevittnar varje sommar på våra badställen.

Förra året sänktes avgifterna för simskola i flera simhallar i våra yttre stadsdelar i en satsning för att öka simkunnigheten i socioekonomiska svaga grupper. Nu väljer det grönblå styret i stadshuset att avbryta projektet. De utvalda var simhallarna i Vällingby, Husby, Skärholmen, Tensta och Farsta. Områden där simkunnigheten är något lägre än i övriga staden.

En annan nedskärning som det grönblå styret i tysthet har gjort är de avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för alla barn mellan 6 och 15 år. I vår stadsdel Hässelby-Vällingby införde vi socialdemokrater avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för barn i form av ”Sommar på torget” med meningsfulla, kreativa aktiviteter som också skapade en öppen mötesplats mellan barn, unga och vuxna. Tyvärr har dessa sommarlovsaktiviteter blivit bortprioriterade av det grönblå styret i Hässelby-Vällingby med motiveringen att pengarna till dessa aktiviteter inte fanns med i M+KD-budgeten, som röstades igenom av riksdagen i fjol innan en regering fanns på plats. En budget deras egna partier lade fram.

För oss socialdemokrater är det viktigt att investera i våra barn och unga och speciellt de som har svagare ekonomiska förutsättningar. Därför satsar vi sammanlagt 200 miljoner kronor för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter även 2019. Nu hoppas vi att det grönblå styret i Stockholm Stad och i Hässelby-Vällingby ansöker om bidraget från regeringen för att rädda Sommarlovsaktiviteterna i Hässelbygård, och i synnerhet för Sommar på torget. Trots att det har blivit bortprioriterat av er hittills.