Förbudsförespråkare. Liberalernas Lotta Edholm vill att det beslutas om ett generellt förbud mot mobiltelefoner i skolan. Foto: Pawel Flato / Mostphotos

Edholm (L): "Förbjud mobiler i klassrummen"

Mobiler är fantastiska, men de hör inte hemma i klassrummet, skriver Lotta Edholm (L) som vill ha en lag som förbjuder mobiler på lektionerna.

  • Publicerad 21:02, 5 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

”Mobiltelefoner har förändrat våra liv i grunden och har gett oss mycket positivt. Men det finns sammanhang där de, om det inte är påkallat, inte hör hemma – som under viktiga möten eller i klassrummet. Vi liberaler anser att lagen behöver ändras: Sveriges klassrum ska vara mobilfria.

Forskning visar att koncentration är avgörande för att inlärning ska ske. I en miljö där mobiler flashar och där elever ständigt avbryts i tanken av sms, chatt och spel är möjligheten att tillgodogöra sig kunskap liten. De elever som drabbas hårdast är de som redan har svårt att koncentrera sig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De smarta telefonerna har också inneburit helt nya problem med kränkningar på sociala medier. Till exempel vågar en del unga, inte minst flickor, inte duscha efter gympan av rädsla för att bli fotograferade. Så kan vi inte ha det.

Bara i Stockholm finns ungefär 300 skolor. Varje gång någon av dem vill skapa mobilfria klassrum riskerar det att bli en förhandlingsfråga. Skolverkets praxis är nämligen att skolor inte kan driva igenom mobilfria klassrum om en elev vägrar att lämna ifrån sig mobilen. I praktiken har alltså elever och föräldrar veto mot beslutet även om det ingår i skolans ordningsregler. Därför behöver lagen ändras.

En del hävdar att mobilerna bör användas i undervisning. Men om särskilda verktyg behövs är det självfallet skolans ansvar att tillhandahålla dem. Lika lite som vi låter elever betala för skolmaten, lika lite kan vi kräva att de köper en dyr smartphone för att kunna ta del av undervisningen.

Vi liberaler älskar skolan för det är den som gör att barn, oavsett varifrån de kommer, har möjlighet att ta sig dit de vill. För att ge den möjligheten måste klassrummen präglas av lugn och studiero.

Mobiler är fantastiska, men de hör inte hemma i klassrummet."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.