Lotta Edholm (L) gör anspråk på makten i Stadshuset. Foto: Sacharias Källdén / Pawel Flato

Edholm (L): Nu måste MP leverera en bättre socialtjänst

Socialborgarrådet lovar att satsa på ökad trygghet. Det första hon borde göra är att se till att socialtjänsten blir bättre på att stoppa rekryteringen av unga till kriminalitet, skriver Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

  • Publicerad 14:54, 27 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är en replik på debattartikeln MP: Vi lägger 20 miljoner på ambulerande ordningsvakter publicerar den 26 februari 2018.

"Vi behöver rusta våra skyddssystem för att minska grogrunderna för trygghetskrisen i Stockholm idag. Ungas liv förstörs eftersom de rekryteras in i allvarlig brottslighet, kvinnors och flickors frihet är kringskuren i delar av vår stad och allt fler upplever att staden blivit otryggare. Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) har helt rätt i att det behövs åtgärder både på kort och lång sikt. Men hon har själv ansvar för att förändra detta.

Det har nyligen visat sig att stadens socialtjänst behandlar unga i riskzon olika beroende på var de bor. Stadens socialtjänstinspektörer konstaterar att det finns risk för att grova problem, som att en ungdom går beväpnad och med skyddsväst, ”normaliseras” i Rinkeby fast det aldrig skulle accepteras på Kungsholmen. Kriminella ungdomar tillåts fortsätta sitt destruktiva liv och dra in andra i kriminalitet, utan att socialtjänsten sätter in verksamma åtgärder. Åsa Lindhagen har hittills nöjt sig utan att föreslå konkreta åtgärder. Detta är ett svek mot alla i ytterstaden som lever med ett kännbart kriminellt inflytande, som oroar sig över ungdomar på glid och undrar varför inget händer.

I Stockholms styrande majoritet sitter politiker som har en uttalad skepsis mot såväl polisen som mot åtgärder för ökad trygghet, som ordningsvakter. Maktkollegan Fi kampanjade länge kring budskapet ”orten behöver mer resurser, inte mer poliser” – vilket förstås är ett svek mot alla i ytterstaden som lever med ett kännbart kriminellt inflytande. Istället har vi fått driva majoriteten framför oss i alla trygghetsfrågor, som våldsbejakande extremism, gängbrottsligheten, och kvinnors ökande otrygghet. Vi liberaler arbetar för att låta skolan vara en fristad genom att låta dem stänga av och flytta elever som riskerar att rekrytera klasskamrater in i kriminalitet. Vi vill ge socialtjänsten möjlighet att gripa in tidigare och se till att unga på väg in i brottslighet snabbt lyfts ur den miljön.

Det första Åsa Lindhagen borde göra nu, är att se till att socialtjänsten gör sitt yttersta för att stoppa rekryteringen av unga till kriminalitet i stadens utsatta delar. Annars är det hon säger bara tomma ord."
 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.