Debatt. Lotta Edholm (L) skriver om otrygghet i Stockholm. Foto: Powel Flato / Karin Nilsson

Edholm (L): Otryggheten ökar men de rödgrönrosa är passiva

Majoriteten har snart ägnat hela mandatperioden åt att försöka släta över de problem som finns i Stockholm med till exempel droghandel, hotfulla människor och kriminella, skriver Lotta Edholm (L).

  • Publicerad 11:02, 9 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Alla har rätt att känna frihet. Men trots flera år av svarta rubriker och ökande otrygghet i Stockholm är det först nu finansborgarrådet Karin Wanngård (S), och den rödgrönrosa majoriteten, börjar rekrytera de ordningsvakter som boende och handlare i utsatta stadsdelar länge vädjat om. Alla stadsdelar svarat på hur stora utmaningarna är lokalt hos dem. På många platser finns stora problem med till exempel droghandel, hotfulla människor och kriminella som påverkar människors trygghet. Det är helt oacceptabelt att fältassistenter i Stockholm får arbetsförbud på grund av hot, bara för att ta ett exempel ur vittnesmålen. Jag kan konstatera att både regeringen och majoriteten i stadshuset har misslyckats i sitt uppdrag. De har gjort alldeles för lite medan otryggheten vuxit och människors frihet satts på undantag.

Nu ansöker staden om vakter mot otryggheten

Majoriteten har snart ägnat hela mandatperioden åt att försöka släta över de problem som finns i Stockholm. Men i själva verket är politikers uppdrag att rakryggat försöka lösa samhällsproblem och ge människor den frihet de har rätt till. Idag brister det i flera system, och då är det vårt ansvar som politiker att rätta till det. Socialtjänsten till exempel agerar för sent när det gäller unga som begår brott, framförallt i de stadsdelar där problemen är som störst. Det gör att unga människor kan förstöra livet både för sig själva och för andra utan att samhället griper in. Det måste förändras – samhället ska både skydda den som utsatts för brott, se till att kriminella stoppas, och se till att färre ungdomar över huvud taget hamnar snett. Men sådana förslag lägger Socialdemokraterna och majoriteten inte. Deras förhållningssätt är passivt och istället för att lösa problemen försöker de att tona ned dem. Deras svar är att åtta trygghetsvakter ska räcka – fler finns inte planerade. Det är ansvarslöst.

För att de långsiktiga åtgärder som behövs för en tryggare och friare stad ska fungera, behövs en starkare rättsstat. I avvaktan på fler poliser behövs det också fler ordningsvakter som kan arbeta uthålligt med att göra staden tryggare, inte bara ambulera runt i brandkårsutryckningar. Därför har vi liberaler avsatt pengar för 200 trygghetsvakter och avsatt 1 miljard för att över en tioårsperiod arbeta långsiktigt med att öka tryggheten. Vi behöver snabbare åtgärder för att bryta kriminalitet, skydda unga från att dras in i brott och öka tryggheten. Det är inte vanliga människor som ska anpassa sina liv efter kriminella människor – det är de kriminella som ska förhindras att begränsa andras frihet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den som är otrygg är inte fri. Och ett tryggare Stockholm kräver ett maktskifte i höst."
 
 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.