Debattören. Anna Rantala Bonnier (Fi). Foto: John Guthed

Fi: Dags för Stockholm att garantera mot hedersvåld

Socialtjänsten och alla skolor i Stockholm ska ha rätt kompetens för att förhindra och hjälpa den som råkat ut för hedersrelaterat våld, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi).

  • Publicerad 14:24, 13 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Under flera år har vi sett en ökning av unga i Stockholm som söker hjälp mot hedersrelaterat våld och förtryck. Det är svårt att säga om det beror på en faktisk ökning av antalet utsatta eller en ökad kunskap om att det finns hjälp att få. Antagligen ligger det sanning i båda. Och nu inför det stundande sommarlovet kan vi räkna med en ökning av oroliga ungdomar som söker hjälp på grund av rädsla att giftas bort under semestern.

Det är bra att fler vet var de ska vända sig för att få hjälp, men det ställer också höga krav på att rätt hjälp finns att få. 14-åringen som berättar om att hon inte får ha killkompisar måste bli tagen på allvar. Och 17-åringen som inte får välja sin egen partner ska möta vuxna som förstår hedersförtryckets särskilda mekanismer så att rätt hjälp kan ges snabbt.

Feministiskt initiativ i Stockholm vill därför införa en garanti att skolor och socialtjänst ska ha rätt kompetens och tillhandahålla stöd mot hedersrelaterat våld. Vi har i Stockholm ökat både resurserna och kompetensen om hedersrelaterat våld och förtryck hos stadens personal i skolorna och socialtjänsten. Vi har också tredubblat stödet till kvinno- och tjejjourerna. Vi har stärkt unga tjejer och kvinnors möjligheter till egen försörjning och organisera sig. Men det finns fortfarande områden där mer måste göras.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Därför vill Feministiskt initiativ i Stockholm införa en garanti mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi ska garantera att den som är utsatt får rätt hjälp. Ingen ungdom i vår stad ska stå ensam när den utsätts för våld, hotas med döden eller förtrycks av sin familj och släkt. Därför vill vi:

* Öppna ett skyddat boende för pojkar som utsätts för hedersrelaterat våld

Pojkar är en grupp som inte syns när vi talar om hedersrelaterat våld. I Stockholm idag finns inget skyddat boende för pojkar under 18 som utsätts för hedersvåld. Detta trots att pojkar kan vara offer när de riskerar att bli bortgifta för att säkerställa familjens heder. Eller när de inte får leva öppet oavsett sexuell läggning eller identitet. Pojkar kan också utsättas för stor press att utöva kontroll och våld mot sina systrar. Därför vill vi öppna ett skyddat boende för pojkar och unga män som måste lämna sin familj på grund av hedersrelaterat våld och förtryck.

* Skolor ska ha en handlingsplan mot heder

Alla skolor i Stockholm ska ha en handlingsplan mot hedersrelaterat våld och förtryck. Skolpersonal ska känna till rutinerna för både förebyggande och akuta åtgärder. Det ska inte vara upp till varje skola, utan alla skolor måste ha handlingsplanen för att kunna leva upp till kravet om likabehandling.

* Fler bostäder till våldsutsatta kvinnor och tjejer

Vi har en akut brist på bostäder till våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn. Den som flytt en förtryckande familj eller en våldsam relation ska inte behöva gå tillbaka till våldet för att det inte går att hitta bostad. Vi vill öronmärka lägenheter för våldsutsatta och ändra reglerna för förtur. Behov ska gå före kötid.

* Hederscertifiera socialtjänsten

Den som söker socialtjänstens hjälp på grund av hedersrelaterat våld och förtryck ska garanteras en socialsekreterare med dokumenterad kompetens om det hedersvåldets särskilda mekanismer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Feministiskt initiativ i Stockholm har en vision om en stad där alla unga får möjlighet att forma sina egna liv. Det ska vara en självklarhet att få välja sina egna kläder, sin egen fritid, sin egen partner och skapa en framtid utifrån sina egna mål och drömmar. För den som lever i en hederskontext är det här inte självklarheter. Om vi får fortsatt förtroende från stockholmarna att styra staden lovar vi att införa en garanti för att skolor och socialtjänst ska ha rätt kompetens och möjlighet att ge stöd mot hedersvåld. Vi måste bryta våldets och förtryckets makt och se till att alla får rätt hjälp."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.