Sissela Nordling Blanco (Fi) och Anna Rantala Bonnier (Fi) vill se satsningar både på den fysiska tryggheten och på förebyggande socialt arbete. Foto: Pressbilder

Fi: "Ensidiga lösningar stoppar inte våldet"

"Lösningen på våldet kan inte enbart vara ökat antal poliser, kameror och vakter, men det kan inte heller vara något som socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller skolan förväntas klara på egen hand", skriver Sissela Nordling Blanco (Fi) och Anna Rantala Bonnier (Fi).

  • Publicerad 11:48, 8 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I slutet av 2016 anordnade den då nybildade organisationen Förorten mot våld en två dagars manifestation på torget i Rinkeby. Vi var många som slöt upp för att tillsammans ta ställning mot våldet och för förändring.

Strax innan jul samlades vi återigen på initiativ av Förorten mot våld, den här gången för att summera det gångna året. Det är med sorg vi konstaterar att 2017 var ett år när vapenvåldet i Stockholm ökade. Facit för året blev 111 skjutningar, med 19 döda och 37 skadade. Bland det sista som hände 2017 var en ytterligare skottlossning mot en lägenhet i Rinkeby och tidigt på nyårsaftons morgon hittade polisen en person som skjutits till döds i ett garage.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi vet att dödsskjutningar av framförallt unga män sker i områden som präglas av trångboddhet, arbetslöshet och fattigdom. Att polisen dessutom har haft svårt att klara upp morden skapar ytterligare frustration och en känsla av att vara en bortprioriterad del av samhället.

Stadsdelarna i Stockholm behöver fler verktyg för att arbeta med såväl den fysiska tryggheten som det förebyggande arbetet. 2018 års rödgrönrosa budget innehåller därför en trygghetsfond som stadsdelarna kan få medel ur för de behov av exempelvis belysning eller kameror.

Förorten mot våld och andra aktörer i Stockholm har länge påtalat vikten av ett ökat förebyggande arbete och mer jobbskapande insatser för unga. Under 2018 satsar den rödgrönrosa majoriteten därför på fler fältassistenter som ska nå de yngre ungdomarna samt fortsatt våldsförebyggande arbete i skolan. Det blir också mer uppsökande verksamhet för att nå unga som saknar arbete. Stockholms stad har en viktig uppgift i att förhindra att fler tar vägen in i kriminalitet men måste också nå dem som vill lämna ett destruktivt liv, genom att erbjuda en väg ut. Därför ges mer resurser till avhopparverksamhet och sociala insatsgrupper.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Våldet och skjutningarna är en fråga som vi måste tala om både nationellt och lokalt och mer kommer att behöva göras. Lösningen på våldet kan inte enbart vara ökat antal poliser, kameror och vakter, men det kan inte heller vara något som socialtjänsten, arbetsförmedlingen eller skolan förväntas klara på egen hand.

Nu är det 2018, ett nytt år och under det nya året måste vi alla göra det som står i vår makt för att våldsspiralen ska få ett slut. Inga mer föräldrar ska behöva sörja sina barn, inga fler vänner mötas på minnesstunder eller på begravningar. Här finns inte tid eller plats för politisk prestige eller populistiska poänger. Istället behöver vi med gemensamma krafter skapa ett mer jämlikt samhälle som klarar av att se det akuta läget, agera snabbt och planera långsiktigt."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.