Debattören. Anna Rantala Bonnier (Fi). Foto: Linda Gren

Fi: "MP:s blockbyte drabbar Stockholms mest utsatta"

Miljöpartiet är noga med att påpeka vad partiet får igenom i ett grönblått samarbete men talar ogärna om hur det drabbar våra mest utsatta medborgare, skriver Anna Rantala Bonnier.

  • Publicerad 11:25, 12 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är en replik på debattartikeln "Tydliga gröna avtryck när MP styr med de borgerliga partierna" av Åsa Lindhagen (MP) som publicerades på StockholmDirekt den 31 oktober.

***

"Sedan det blev klart att Miljöpartiet tillsammans med Alliansen bildat styre i Stockholm har ledande miljöpartister i Stockholm gått ut och försvarat sidbytet. Förklaringarna har i mångt och mycket gått ut på att berätta om vilken politik miljöpartiet fått igenom i förhandlingar samt vilken del av den tidigare rödgrönrosa politiken man lyckats behålla. Det man däremot inte vill tala om för stockholmarna är hur ett styre med alliansen påverkar de allra mest utsatta. Att gå in i styre med partier som uttalat prioriterar skattesänkningar före välfärden går inte ihop med ambitionen om en väl fungerande välfärd och slår utan tvekan hårdast mot de grupper som Miljöpartiet säger sig värna.

"Tydliga gröna avtryck när MP styr med de borgerliga partierna"

Nu senast skriver Åsa Lindhagen, avgående socialborgarråd, om hur viktigt det är att satsningarna på våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck,  mot hemlöshet och ekonomiskt bistånd till papperslösa barnfamiljer får fortsätta med det nya styret. Det är vi glada för, men istället för en seger, som Lindhagen vill att det ska låta som, blir detta istället ännu ett bevis på att Miljöpartiet har släppt de sociala frågorna och nu istället sviker de allra mest utsatta. För Lindhagen förklarar inte hur sänkta skatter, ombildningar av hyresrätter och privatiseringar av offentlig verksamhet skulle gynna de kvinnor och barn som utsatts för våld i hemmet. Att verka för fler förturer i bostadskön samtidigt som man minskar antalet hyresrätter blir helt enkelt inte trovärdigt.

Inte ens Åsa Lindhagen kan hävda att Miljöpartiets nya samarbetspartier i Alliansen har särskilt gott rykte i sociala frågor. Under alliansens åtta år vid makten var socialtjänsten gravt underfinansierad, socialsekreterarna slutade och sjukskrev sig och man sparade in på de som levde på försörjningsstöd genom att ta bort SL kortet ur försörjningsstödsnormen för att bara nämna några exempel. Allt det här vet självklart Lindhagen, som socialborgarråd i ett rödgrönrosa styre var hon med och rustade upp det som Alliansen raserat, men nu när Miljöpartiet tagit makten tillsammans med Alliansen verkar allt vara glömt och förlåtet.

"Högerstyret i staden hotar ungdomsfotbollen i Stockholm"

Feministiskt Initiativ i Stockholm gick till val på att förstärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck genom att bland annat öppna ett skyddat boende för pojkar som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Dessutom vill vi se fortsatta satsningar på vår gemensamma välfärd med bland annat socialtjänst och skola  för att utjämna samhällsklyftor och motverka orättvisor. Något som vi gärna hade gjort inom ramen för ett rödgrönrosa styre.

Istället står vi nu inför ett blågrönt styre och vi undrar hur det våldsförebyggande arbetet kommer att påverkas med Kristdemokraterna som pratar om genusflum och förkastar normkritik. Och hur  arbetet med utsatta unga ska se ut med Moderaternas förslag om att polisen lättare ska kunna gripa barn eller KD:s om utegångsförbud för unga i förorten.

Wedin (M): Vi ger fler möjlighet att äga sitt boende

För hur än Åsa Lindhagen och andra ledande miljöpartister vill att det ska vara annorlunda så har Allianspartierna en helt annan socialpolitik än den som först i det tidigare rödgrönrosa styret. Och det är inte trovärdigt att försöka inbilla  stockholmarna att ett styre tillsammans med Alliansen inte kommer att innehålla just allianspolitik."