Debattören. Anna Rantala Bonnier (Fi) skriver om hur de rödgrönrosa vill öka tryggheten. Foto: Andreas Enbuske / Feministiskt initiativ

Fi: Vi slätar inte över tryggetsproblemen, Lotta Edholm!

Det är mer satsningar på föräldraföreningar, skola, arbeten för unga och förebyggande socialt arbete som behövs för att kraftigt öka tryggheten i Stockholm, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi).

  • Publicerad 12:22, 17 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är en replik på debattartikeln "Edholm(L): Otryggheten ökar men de rödgrönrosa är passiva" publicerad den 9 april 2018.

"Stockholm ska vara en stad där alla har rätt att känna sig trygga.  Det ska inte spela någon roll i vilken stadsdel man bor eller om man är kvinna eller man för hur tryggt man upplever sin närmiljö. Därför r det allvarligt att den senaste trygghetsmätningen visade att otryggheten i Stockholm ökat och då särskilt i ytterstaden. Vi vet att Särskilt kvinnor och flickor drabbas hårt av otryggheten. Att vissa känner sig rädda när man går från tunnelbanan eller känner sig orolig över att röra sig ute på kvällen är aldrig något vi kan acceptera.

Feministiskt Initiativ och den rödgrönrosa majoriteten har absolut inte, som Lotta Edholm hävdar, försökt släta över problem som finns i Stockholm. Tvärtom fick vi börja vår tid vid makten med att städa upp efter alliansårens destruktiva politik som urholkade välfärden och ökade klyftorna. Det är anmärkningsvärt att Lotta Edholm inte kan se sambanden mellan en starkt underfinansierad socialtjänst, utförsäljning av allmännyttan och ökade sociala problem. Att tro att dagens problem med kriminalitet och otrygghet uppstått ur något slags vakuum är både oansvarigt och omdömeslöst.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tyvärr fick vi ta över en socialtjänst i kris. Därför har vi redan från början storsatsat på socialtjänsten både genom medel till barn och ungdomsverksamheterna, men också på ett systematiskt arbete för att förbättra socialsekreterarnas arbetssituation. Ett arbete som nu börjar ge resultat genom fler nöjda medarbetare och färre inhyrda konsulter. Vi har också satsat på mammorna. Vi tror att kvinnor som har en egen försörjning och ett aktivt stöd från andra kvinnor i sitt område har bra förutsättningar att bidra till tryggheten i området och som stöd till deras barn. Därför har vi både satt igång arbetet med stadsdelsmammor, höjt bidragen till kvinnoföreningar och stärkt stödet till nattvandrande mammor och andra lokala initiativ.

Det är bra att Lotta Edholm bryr sig om trygghetsfrågor. Det är värre att hon har så få konkreta förslag. När jag träffar organisationer och boenden i områden där otryggheten är hög är det inte Liberalernas tidigare löfte om 200 ordningsvakter som står högst på önskelistan. Det är istället mer satsningar på föräldraföreningar, förebyggande socialt arbete, satsningar på skola och arbeten för unga, samt fler lägenheter med låg hyra som efterfrågas. Något som vi har satsat på att införliva.

Inte heller har liberalerna en plan för att arbeta med de destruktiva mansnormer som ligger bakom våldet som leder till otryggheten. Här har vi under vår tid vid makten satt igång antivåldsarbete i både skolan och förskolan för att motverka och förebygga våld. Det är en del av det som krävs för få till en varaktig  förändring. Så når vi det långsiktiga målet om en tryggare, mindre segregerad och mer jämställd stad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men på vägen dit arbetar vi också med trygghetsskapande åtgärder som innehåller både ordningsvakter och kameraövervakning samt självklart ett gott samarbete med lokala poliser. Lotta Edholm tror att våld är den enda lösningen på våld. Vi tror att vi behöver stärka alla de föreningar, mammor, pappor, kvinnor, tjejer och ungdomar i utsatta områden som vill ha en förändring och bygga vidare på deras egna initiativ."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.