Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Mostphotos / StockholmDirekt

Helldén (MP): Fartyg som använder el får bonus

Det är viktigare att förbjuda smutsiga dieselbilar på vissa platser i stan än att sätta stopp för alla dieselfartyg, skriver trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 14:57, 6 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I Östermalmsnytt den 13/1 skriver signaturen ”Fartyg farligare än bilar” om miljözoner för att minska dieselbilarnas utsläpp av kväve, i relation till fartygsutsläpp.

Utsläpp av kväveoxid är alltid farligt för vår hälsa, oavsett vilket fordon det kommer från. Men problemet med riktigt farliga nivåer i luften uppstår när dieselbilar släpper ut kväveoxiderna i trånga stadsgator. Utsläppen från dieselfartyg sker vid öppet vatten där utsläppen vädras bättre ut med hjälp av vinden och späs ut. Stadens hamnar är allmänna hamnar, vilket innebär att Stockholm måste ta emot de fartyg som vill komma hit och vi kan tyvärr inte ställa krav på rederiernas miljöprestanda etc. utöver våra miljödomar. I stället arbetar Stockholm med incitament för miljöförbättrande åtgärder.

Vi gör det möjligt för fartyg att el-ansluta vid våra kajlägen, och erbjuder en miljon till fartyg i reguljär trafik som byggs om och kopplar in sig på hamnens anläggningar. Landanslutning med el minskar fartygens miljöpåverkan genom att fartygets hjälpmotorer kan stängas av i hamn. Elanslutning reducerar även ljudnivåerna.

Stockholms stad arbetar även för att fartygen ska använda bränsle med mindre miljöpåverkan. Fartyg som drivs med LNG (flytande naturgas) får rabatterad hamnavgift, liksom de fartyg som reducerar sina utsläpp av kväveoxider.

Insändarskribenten skriver om fartyg med 9 000 passagerare. De allra största kryssningsfartygen vi har tar max hälften, 4 500 passagerare."
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.