Gunilla Hökmark (M).

Hökmark (M): Amorteringskravet ger färre lägenheter

Amorteringskravet har lett till lägre rörlighet på bostadsmarknaden – och minskat bostadsbyggande. Regeringen borde tänka om, skriver Isabella Hökmark (M).

  • Publicerad 13:45, 28 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Utan någon analys, utan någon utredning och utan att göra något åt bostadsmarknadens verkliga problem har regeringen bestämt sig för att göra det svårt för alla att köpa en bostad speciellt för unga och för dem som är nya på bostadsmarknaden. De numera reglerade kraven på amorteringar tar inte hänsyn till vilken bostad det är, vilken möjlighet man har att betala sina lån eller vilket värde på bostaden det är. Det blir i praktiken omöjligt för dem som inte är mycket rika eller har en mycket hög inkomstskatt att skaffa sig en ny bostad.

Skälet för detta är att regeringen är orolig för prisutvecklingen på bostadsmarknaden och som en följd av det hushållen skuldsättning. Det är bara det att regeringen gör det värre genom att motverka rörlighet på bostadsmarknaden, motverka nytt byggande och försvåra ännu mer för dem som behöver en bostad. Det finns självfallet skäl att vara orolig för utvecklingen av hushållens skuldsättning. Men man måste veta och förstå bakgrunden för att åtgärder ska vara relevanta och meningsfulla.

För det första har vi fått en omfattande överföring av ägande från kommunala och privata bostadsföretag till privatpersoner. Det är i den delen inte skuldsättningen som sådan som ökat utan det är finansieringen av bostäder som flyttats över från företag och kommun till privatpersoner, med säkerhet i samma bostäder. Mer dramatiskt är det inte i den delen.

För det andra har priserna på bostadsrätter i sanning ökat. Det intressanta är varför. Det beror till en del på värdeökning genom renoveringar och förbättringar. Men framförallt hänger värdestegringen samman med bristen på bostäder som ger stigande priser. Växande efterfrågan och för litet utbud. För liten rörlighet på bostadsmarknaden och för få bostäder. När jag i häromveckan debatterade med statsrådet Per Bolund (MP) i riksdagen underströk jag för honom att bostadsbristen beror på bristen på bostäder och att det är det som driver priser uppåt. När efterfrågan är större och växer samtidigt som utbudet stagnerar eller viker stiger priserna alltid långsiktigt.

Inte på grund av för låga amorteringar eller på skuldsättningen som sådan. Utan för att det är bostadsbristen som driver priserna uppåt. Problemet är att regeringens lösning på det problemet, att bostadsbristen driver priserna uppåt, är att göra bostadsbristen större samtidigt som man gör det ännu dyrare för människor att skaffa sig en bostad.

Amorteringskravet har nämligen lett till lägre rörlighet på bostadsmarknaden. Och minskat bostadsbyggande. Två flugor i en smäll för att göra bostadsbristen större. Och för dem som ingen bostad har, har det blivit ännu svårare och dyrare att skaffa sig en. Det är som bostadspolitikens upp och nervända Kinderägg. Minskad rörlighet, färre bostäder och dyrare att bo.

Det innebär att den långsiktiga efterfrågan, och prisutvecklingen, fortsätter att stiga samtidigt som osäkerheten kring bostadsbyggandet leder till mindre bostadsproduktion. Det är detta vi ser just nu. Det som skrämde mig när jag debatterade med Per Bolund är att han erkände att det inte fanns någon utredning och analys över hur de nya amorteringskraven skulle slå. Han såg inte framför sig att det nu finns människor som faktiskt inte kan flytta eller köpa en första bostad. Utan att veta och ha förstått har regeringen strypt bostadsmarknaden samtidigt som man gjort bostadsbristen större. Allt detta samtidigt som vi har negativa räntor. Det är som att gasa och försöka bromsa med en sliten handbroms.

Den fråga regeringen inte kan svara på är på vilket sätt bostadsbristen blir mindre av att det byggs färre bostäder? Det blir inte lättare att få bostad och prisutvecklingen dämpas inte av att rörligheten på bostadsmarknaden minskar.

Det blir inte billigare för en ung familj att få en bostad genom att det blir dyrare att skaffa sig den. Regeringen fortsätter nu med den politik som i decennier har förstört bostadsmarknaden mer och mer. Vi behöver få igång byggande och då måste de som ska bo kunna betala."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.