Bilden av Hornsbergs strand som målas upp i medierna är kraftigt överdriven, menar insändarskribenten. Foto: Claudio Britos

INSÄNDARE: Bilden av Hornsbergs strand är överdriven

"Jag, och många andra av mina grannar är väldigt trötta på denna väldigt karikerade bild av verkligheten. Det är fantastiskt att bo i Hornsberg överlag", skriver Hornsbergsbon Joachim Meyer Andersen.

  • Publicerad 20:00, 14 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Om man har läst tidningsartiklar i StockholmDirekt och Aftonbladet den senaste tiden skulle man som utomstående ganska snabbt kunna ha danat sig en bild av ett Hornsbergs strand blivit ett stort ”gated community” med invånare som inte vill ha besök av folk ”från blå linjen”, utan vill ha sin riviera alldeles för sig själva. Som blir upprörda när det blir sommar och folk kommer till stranden för att hänga, bada och sola. Stackars restaurangägare kastas ut utan annan orsak än att de drar alldeles för mycket folk och dessutom ”fel publik”.

Hornsbergs strand har slutit sig

Jag, och många andra av mina grannar, är väldigt trötta på denna väldigt karikerade bild av verkligheten. Det är fantastiskt att bo i Hornsberg överlag och det är fantastiskt med allt liv som är här på somrarna med många bra restauranger, gågatan, en massa härligt folk från HELA Stockholm som är här och badar och solar.

99 procent av tiden är det inga, eller väldigt få problem, med att bo här. Jag upplever att bilden som tecknas av ett kaosartat Hornsberg på sommaren är starkt överdriven. Javisst det kan vara mycket folk och det kan bli skräpigt, men de flesta sköter sig bra och är glada.

Grannar går samman mot stöket i Hornsberg

Tyvärr finns där några få problem som ibland kan göra det otryggt. Som ett exempel är där ett fåtal bilister som kör till Hornsberg med muskelbilar och tror att Lindhagensgatan och Hornsbergs strand är beräknad för lite ”Fast & The Furious”-liknande race. Det är inte särskilt roligt när jag går med min 4-åriga dotter bredvid mig på övergångsställen och en Lamborghini plötsligt gasar upp till 100 km/h.

Infekterad tvist när populär restaurang sägs upp

Det är inte heller särskilt roligt med vattenskotrar som helt och hållet skiter i de badandes säkerhet och kör som galningar på Ulvsundasjön. Där finns ett fåtal individ som ibland beter sig väldigt hotfullt.

Som tur är har polisen de senare åren ökat sin närvaro och är väldigt aktiva här sommardagar. Men det finns fortfarande problem som skapar otrygghet bland de som bor här. Detta har ingenting att göra med en ”vi och dom”-känsla. Att vi i Hornsberg strand har låsta innergårdar borde inte vara så uppseendeväckande då det är normen på flera håll i Stockholm.

Gällande restaurang Midan så har jag, som de flesta andra, ingen insyn i vad som är hänt det senaste halvåret mellan dem och BRF Välbehaget. Därför vill jag inte tycka till om vad som är rätt och fel. Dock tror jag att konflikten har väldigt många fler nyanser än vad som visas i tidningar och på sociala medier.

RÖSTLUND: Bråket ställer frågan på sin spets: Vem får vara i Hornsberg?