Här ska den första etappen av Bromstensstaden byggas. Men det gamla industriområdet befinner sig ännu långt ifrån skisserna. Foto: Mikael Andersson

INSÄNDARE. "Det är inget nöje att behöva överklaga"

Om staden lyssnade till våra, de boendes, synpunkter när det ska byggas nytt så skulle det inte bli så många överklaganden och förseningar, skriver Bernt Berggren, som bor precis intill platsen där Bromstensstaden i Spånga ska byggas.

  • Publicerad 12:04, 9 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Min personliga uppfattning om vad förseningen av Bromstensstaden grundar sig på baserar jag på mina erfarenheter av stadsbyggnadsnämndens arbete med Bromstensstaden sedan 2008, då nuvarande utformning kom till. Vår fastighet är den som får stor negativ påverkan då det endast är 23 meter från vår tomtgräns till där det byggs ett 22,2 m högt 5-våningshus i direkt söderläge. Vi och andra närboende har önskat en neddragning av våningshöjden vid övergången mellan villorna och höghusen vid Cervins väg/Winquists väg. Med en omdisponering av våningsplanen inom området behöver inte lägenhetsantalen minskas.

Räknade med dialog

Vad tyckte då Stockholms stad om detta? Det är det ingen annan än staden som vet, möjligen också Skanska som skall bygga 5–6-våningshusen framför villorna. Kommunen kallade till samråd för att få våra synpunkter. Vi lämnade dessa samt meddelade den oro vi känner för vår framtida boendemiljö, och räknade med betydelsen ordet samråd står för, att få en dialog med staden för att komma fram till en lösning och förståelse för bägge parters problem.

Vad händer? Ingenting! Trots att plan- och bygglagen säger att vi har rätt till det. Det är ett sådant hanterande av stadens tjänstemän som ligger till grund för att vi måste överklaga detaljplanen med den fördröjning det resulterat i.

Inte emot

Förmodligen kunde problemen lösts på ett tidigare stadium. Behandlingen av oss som redan bor här och kommer att få kraftigt försämrad boendemiljö anser jag är oprofessionellt, eller ”vilket jag inte vill tro” taktiskt. Om stadens tjänstemän rättat sig efter lagtexten hade förmodligen problemet med blivande grannar som ej accepterar att bli överkörda av staden ej uppkommit. Vill också påpeka att vi inte är emot Bromstensstaden utan saknar en mer harmonisk övergång från våra villor till flerfamiljshusen. Solen försvinner under vinterhalvåret och på sommarhalvåret kan man inte vara ostörd på vår uteplats i söder.

Det är två avdelningar inom staden som är engagerade i projektet. För markförberedelserna står exploateringskontoret som vi har kontakt med då vår tomt behöver förändras. Där har vi fått ett bra bemötande och förståelse för vår utsatta situation. Hoppas stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert(S) som vill försvåra att överklaga för att snabba på byggprocesser läser detta. Det har inte varit ett nöje att behöva överklaga!

LÄS MER: Bromstensstaden försenad med ett år

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här flyger helikoptrarna i formation över Bromma

Nyheter "Inte ofta de flyger så många" Såg du också helikoptrarna över Bromma? Vid halv två-tiden i eftermiddags passerade sju helikoptrar Ålsten. Helikopterflottiljen berättar varför.onsdag 20/6 15:54

Växthusvägens rondeller – snyggast i stan?

Nyheter Prisas för sin design Om du har lagt märke till konsten i rondellerna längs med Växthusvägen i Ormbacka, Skälby, är du inte ensam. Konsten vann nämligen ett pris för sin design nyligen.onsdag 20/6 12:18