Det riktiga Bagis? Insändarskribenten tycker vi fokuserar för mycket på det hipstriga. Foto: Mikael Andersson

INSÄNDARE: Det är något fel på bilden av Bagis

Visst har Bagis förändrats, men det är långt ifrån alla som känner igen sig i bilden av en hipster-stadsdel, skriver Ulf Jederlund.

  • Publicerad 18:30, 21 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Jag har under en tid förundrats av bilden av stadsdelen Bagarmossen som en ”hipsterstadsdel" som utvecklas med allt jämnare och tätare mellanrum i media. Och nu känns den inte kul längre. Visst har stadsdelens befolkning förändrats, men ännu är det väldigt långt kvar innan en majoritet av oss som bor här känner igen oss i beskrivningen, och än mindre i friserade polisonger, surdegsbröd för 50 kronor frallan och kombucha. Jag tycker det är orättvist, och lite inskränkt, att pressen skildrar till exempel Lilla Bagis, Centan och nu senast kombucha-entreprenörer på bästa redaktionella plats – i vad som i mina ögon liknar rena kompislanseringar – medan andra kämpande lokala hjältar som förgyller vår stadsdel i årtionden sällan eller aldrig uppmärksammats på motsvarande sätt. 

INSÄNDARE. Jag vill dricka billig öl - stoppa gentrifieringen av bardisken

Jag saknar reportage om till exempel Skogsluffarna (vilka orienteringshjältar och vilka våfflor!), Tina-Maria (bästa pizzorna!), Café Cannella (vilken café au lait!), barn och personal på Bagarmossens skola, personal och ungdomar på Bagishuset, sushi-restaurangen på Lagaplan (mest prisvärda goda lunchen!), den fantastiska skräddaren på hörnet vid T (lagar mina sandaler för 80 spänn så dom funkar tre år till!), alla barn, ungdomar och vuxna eldsjälar i BKBK nere på Kärrtorps IP, kulturskolan i Blå huset, Jalla livs (billigaste oliverna!), Caprese (enda stället att kolla fotboll!), centrumkyrkan och fältarna … listan kunde såklart göras mycket mycket längre (och ursäkta alla jag missade), men ni fattar vad jag menar!

INSÄNDARE. Jag vill dricka billig öl - stoppa gentrifieringen av bardisken

Bilden av Bagarmossen är i mina ögon fortfarande bilden av en stadsdel med en ovanligt blandad och trevlig befolkning av alldeles (o)vanliga människor! Det känns därför trist att bli inmålad i en liten fyrkantig hörna av journalister; ”hipster” är väl per definition raka motsatsen – en mycket homogen grupp yngre vita (övre) medelklassmänniskor med en viss typ av värderingar och intressen."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Nyheter Här öppnar stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.lördag 23/3 20:00

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00