INSÄNDARE. Elev: Friskolor bör ta in fler flyktingbarn

Om nyanlända ställer sig i kö till en friskola kommer de aldrig att komma in. Varför är det så? Vad skolorna rädda för? undrar en engagerad elev.

  • Publicerad 15:33, 23 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Min skola på Östermalm är en friskola. I min klass går det inga flyktingar och vad jag vet inte i skolan i övrigt heller. Det finns en strikt kläd- och stilkod på skolan och de flesta föräldrar till eleverna tjänar över medelinkomsten. Är det verkligen bra för elever att alltid vara i Östermalmsbubblan? Nej, det tycker inte jag, och lösningen är mitt framför ögonen på oss.

För det första är det en bra avlastning för kommunala skolor, som tar emot väldigt många nyanlända, att även fördela dessa bland friskolor. Just nu tar cirka tio procent av alla skolor in hälften av flyktingbarnen. Det är väl en självklarhet att skolorna i Sverige ska samarbeta för att hantera nyanlända?  Att många av dessa inte kan svenska och att det finns en stor risk att de ligger efter i många ämnen och behöver extrahjälp, ska inte leda till att dessa barn inte prioriteras.

LÄS ÄVEN: Villaskolor i Hässelby byggde nytt för nyanlända – har inte tagit emot en enda

I många skolor har nästan alla elever utländsk bakgrund. Det blir då svårare att lära känna svenska elever och lära sig språket. Nyanlända skulle ha mycket att vinna på att komma in i klasser med fler svenska elever.

Östermalm behöver variation. Nyanlända tar ofta med sig nya kulturer, religioner och livsstilar. Det skulle minska främlingsfientligheten, fler skulle acceptera nya kulturer om vi välkomnar flyktingbarn.

Om nyanlända ställer sig i kö till en friskola kommer de aldrig att komma in.Trots att friskolor kan ge flyktingar förtur, händer det inte. Varför? Vad är vi rädda för?

Friskolor borde ta emot fler nyanlända, anser insändarskribenten. Foto: Karin Nilsson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.