Klagomål. Förskolan Villekulla på Maria Prästgårdsgata har fått klagomål av boende för att barnen gråter och skriker för högt. Men nu tas förskolan i försvar av en annan granne. Foto: Elin Jonsson

Insändare: Gråtande barn på Söder stör inte mig

"Jag har mest suttit med ett stort leende för mig själv när jag hör de glada barnen och deras skratt", skriver en granne till förskolan vars barn kritiseras för att gråta för högt.

  • Publicerad 20:00, 12 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag såg att ni har skrivit en artikel om förskolan som ligger på Maria Prästgårdsgata 31. Där står det att boende i fastigheten har klagat på verksamheten och ljuden därifrån. Det är absolut inte en kritik som samtliga boende i fastigheten står bakom. 

Jag vill passa på att förtydliga att jag har en helt annan bild av verksamheten. Jag bor med mitt sovrum och vardagsrum mot gården, så jag har goda möjligheter att höra det som sker på gården. Det jag hör är fantastisk personal som talar med barnen om viktiga saker, svarar på frågor, förklarar och skojar. De har en vänlig och trygg samtalston med alla barn. Jag vill inte påstå att det skulle vara speciellt skrikigt och högljutt, utan jag har mest suttit med ett stort leende för mig själv när jag hör de glada barnen och deras skratt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det får mig att tänka på den underbara Cornelislåten "Turistens klagan". Vid något tillfälle har personalen varit tvungna att tillrättavisa något barn som har tagit en leksak från någon annan, eller puffat på kompisen. Då har personalen använt ett lugnt och lågaffektivt bemötande, där de har förklarat och löst problemet genom att ge barnet ett bra alternativ, det vill säga barnet får den viktiga kunskapen man behöver för att lösa konflikter hela livet.

Grannar på Söder klagar på gråtande barn

Det jag har sett är att barngrupperna ofta går ut på utflykter och promenader, och då finns det personal som gör promenaden trygg. Barnen har lärt sig hur man ska bete sig, hur man ska göra innan man går över gatan och hur man ska hänga ihop i en grupp. Som lärare på grundskolan vet jag vilka positiva effekter den tidiga sociala träningen får för barn genom hela skoltiden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förskolan är dessutom certifierad med "Grön Flagg", vilket innebär att deras arbete och pedagogik bygger på ett hållbarhetstänk och ett framtidsperspektiv, där de värnar om vår miljö. Jag är övertygad om att det arbetet fostrar miljömedvetna samhällsmedborgare.
Det är tråkigt när det negativa alltid får den största uppmärksamheten. Jag hoppas att den vänliga och kompetenta personalen orkar fortsätta sitt viktiga arbete i samma goda anda som hittills.