Foto: Nils Öberg/Lydia Farran-Lee

INSÄNDARE: "Idag berättar jag inte att jag bor i Täby. Jag skäms"

Lasse Hall, Täbybo sedan 1957, säger inte längre att han kommer härifrån. Anledningen: han anser inte att Täbys politiker gör något för att hjälpa nyanlända vars boendekontrakt håller på att löpa ut.

  • Publicerad 11:40, 7 apr 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag har under två år arbetat som volontär med att hjälpa flyktingar i Täby och Danderyd.

Tillsammans med föreningen ”En Utsträckt Hand” har vi samlat in sängar, bord, stolar, sängkläder och köksutrustning. Detta har vi sedan kört ut till hundratalet nyanlända familjer. Vi har själva stått för kostnaden för bilar, släp och drivmedel.

De nyanlända familjerna har tilldelats olika typer av boenden med tvåårskontrakt. Dessa kontrakt håller nu på att gå ut. Många andra kommuner upplåter bostad i upp till fyra år.

Den stora frågan är vad de familjer som bott i Täby i två år skall göra när de blir uppsagda från sitt boende. Under två år har barnen känt trygghet i skolan och familjerna har byggt upp ett nätverk av sociala kontakter som bland annat hjälpt dem med språkliga problem, kontakter med myndigheter med mera. Man vill givetvis fortsätta att lära sig mer svenska och behålla den sociala trygghet som byggts upp.

Detta är inte möjligt i Täby då våra politiker inte gör något för att hjälpa de nyanlända till fortsatt trygghet. Idag sägs den ena familjen efter den andra upp från sin bostad.

Täby kommun har i några fall erbjudit lägenheter i små byar på landsbygden, bland annat i Vägsjöfors i norra Värmland och Hennan och Ramsjö i Hälsingland. Dessa orter saknar skola, förskola, affär och undervisning i svenska. Visserligen finns det buss till den något större tätorten några mil bort. Turtätheten rör sig om tre bussar om dagen. Hur tänker man att detta ska fungera i praktiken?

Från och med maj tar Täby kommun över driften av Täby Park Hotell för ett mer ”permanent” boende för nyanlända. För oss som dagligen jobbar som volontärer är detta närmast ett hån mot dem som kommit hit undan krigets fasor.

Jag uppmanar kommunen att åtminstone bygga tillfälliga modulhus som våra grannkommuner gör.

Idag berättar jag inte att jag bor i Täby. Jag skäms över dagens politiker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm