Spångabon Julian Reisz bestämde sig för att ta kontakt med de boende på Råcksta sjukhem. Nu uppmanar han fler att göra samma sak. Foto: Privat

INSÄNDARE: "Integration händer på individnivå"

Spångabon Julian Reisz insåg hur lite kontakt han hade med de nyanlända familjer som flyttat in i Råcksta sjukhem, alldeles i närheten av hans eget hem. Lösningen? Dra dit. Nu uppmanar han fler att göra samma sak!

  • Publicerad 16:44, 3 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag har funderat jättelänge på hur lite kontakt jag har med nyanlända familjer. Efter att ha läst StockholmsDirekts artikel om familjerna på Råcksta sjukhem pushade jag mig att kliva fram. Samma dag som jag läste artikeln tog jag min 5- och 7-åring till Råcksta för att ge bort 10 leksaker var som barnen hade valt själva. Jag började prata med en av papporna i Råcksta, Wael.

Vi bjöd över Wael och hans familj på fika hos oss. Sedan bjöd de hem oss för att se hur de bor. Två vuxna och fyra barn i två rum. Ett rum med madrasser på golvet och ett rum som kök och vardagsrum.

Då började jag tänka på Spånga Loppis-sidan på Facebook och på Blocket där möbler som soffor och sängar skänks varje dag. Jag paxade en våningssäng och en soffa, lånade grannens släp, hämtade Wael och hans kompis och körde runt och hämtade möblerna. Nu sover barnen i riktiga sängar.

Integration händer på individnivå. Många vill hjälpa till men vet inte riktigt vad de ska göra, här är praktiska tips om du vill hjälpa till:

Kom till boendet och få hjälp av oss volontärer att möta en familj och ta reda på vad de har för behov av möbler. Om du har tillgång till bil och släp kan du paxa en soffa eller säng som skänks bort på Facebook eller Blocket. Efter det kan ni ju åka tillsammans och hämta möblerna! Tänk på att de inte ska för alltför slitna, till exempel vägglöss på boendet vore en katastrof. Vi kommer vara ett par volontärer där på onsdagar klockan 20-21 och söndagar klockan 15-16 under hela oktober.

Var inte rädd för att dyka upp utan inbjudan. Ta första steget! Ta med barnen (det finns massor med barn att leka med där), en boll eller fika och stanna förbi.

Nyanlända familjer ofrivilligt på plats – i Råcksta sjukhem

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Graffitiväggen i Tensta blir kvar – trots löftet

"Får acceptera att det är så det ser ut" Inför valet lovade M, L och KD att de lagliga graffitiväggarna skulle rivas. Spångamoderaten Ole-Jörgen Persson kallade det ett "sylvasst vallöfte". Men nu blir det ändå inte så.måndag 22/10 16:23

Då stängs Nockebybanan av på kvällarna

Så reser du istället Andra veckan i november ersätts all spårvagnstrafik på Nockebybanan med bussar från 20.45 på kvällen.måndag 22/10 16:14