Kameraövervakning. Polisen har fått tillstånd att övervaka centrala Husby, Rinkeby och Tensta med kameror. Foto: Direktpress / Mostphotos

INSÄNDARE. Kameror flyttar bara problemet

Polisen har fått tillstånd att kameraövervaka centrala Tensta, Rinkeby och Husby. Insändarskribenten ser skadliga bieffekter.

  • Publicerad 10:37, 13 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Polisen har fått tillstånd att ha kvar de kameror som dygnet runt övervakar invånarna i centrala Tensta, Rinkeby och Husby. Det har fått effekten att droghandeln har flyttat ut från centrumen till gårdar, lekplatser och källargångar, och till närliggande icke övervakade stadsdelar.

Enligt polisens eget pressmeddelande är det en väntad och planerad effekt att problemen flyttar sig. De hävdar att kameraövervakningen ska öka tryggheten, men på vilket sätt skulle det vara tryggare att ha droghandeln på våra barns lekplatser istället?

Att brottsligheten skulle minska något varje gång den flyttar, som polisen påstår, kanske stämmer, men vad är då det planerade nästa steget? Att dygnetruntövervaka alla gårdar, lekplatser och källare? Och slutligen varenda buskage?

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är inte trygghet att bli övervakad varje gång en går och handlar eller ska träffa en vän i centrum. Trygghet är att veta att samhället ställer upp för alla invånare och i synnerhet de mest utsatta i våra förorter, så att de inte väljer droghandel och annan kriminalitet som utväg. Trygget är att samhället ser våra barn – inte genom en kameralins från en övervakningscentral – utan som några som har en framtid även om de kommer från förorten.
 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.