Jessica Johnson, ordförande, Liberalerna Vallentuna samt Ylva Mozis, gruppledare.

INSÄNDARE – L Vallentuna: Därför önskar vi alla Vallentunas unga kvinnor en jämställd partner

"Trots många framsteg har vi fortfarande långt kvar". Det skriver Liberalerna i Vallentuna i samband med 8 mars och tar upp flera förslag hur de vill förbättra jämställdheten i kommunen.

  • Publicerad 22:53, 7 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Flickor i Sverige könsstympas och gifts bort mot sin vilja. Många flickor och kvinnor har inte rätt att röra sig fritt, tala med vem de vill eller klä sig som de vill. Därför har Liberalerna tagit initiativ till en kartläggning av hedersförtryck av Vallentunas skolelever och vill att socialtjänsten utbildas för att upptäcka hedersförtryck.

Varje år dödas 17 kvinnor i Sverige av en man som de älskar eller har älskat. Varje år anmäls mer än 13 000 fall av våld mot kvinnor i nära relation. Därför kommer Liberalerna alltid stå upp för Kvinno- och tjejjouren i Vallentuna.

Skillnaden i livsinkomst mellan män och kvinnor i Sverige är 3,6 miljoner kronor. Kvinnliga pensionärer har 5900 kronor mindre i månaden än män. Trots att flickor har högre betyg i nästan alla ämnen i skolan och trots att kvinnor i Sverige utbildar sig i högre grad än män, så är deras löner lägre. De yrken där kvinnor dominerar ger lägre lön. Därför vill Liberalerna ha högre löner för lärare och socialsekreterare i Vallentuna. Man ska kunna göra karriär även i kvinnodominerade yrken. Därför säger vi ja till företagande och karriärtjänster i vård och skola.

Att mammor är hemma längre med barnen än pappor och dessutom därefter går ned till deltid bidrar till att kvinnor har sämre ekonomi än män efter en skilsmässa och efter pensionen. Därför önskar vi alla Vallentunas unga kvinnor en jämställd partner. Cash is queen!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03