Signaturen "Oerhört trött på skor med hundbajs" har ett förslag på hur man ska komma till rätta med problemet. Foto: Mostphotos

Insändare. Låt p-vakter bötfälla hundägare som inte plockar upp bajset

"Som frekvent flanör längs Gärdets gångbanor kan jag konstatera att jag varje vecka stöter samman med hundägare som vägrat plocka upp efter sin hund", skriver insändarskribenten.

  • Publicerad 12:16, 30 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag kan bara applådera Östermalms stadsdelsförvaltnings initiativ att under 2020 försöka råda bot på hundbajsproblematiken.

Med jämna mellanrum blossar debatten upp. Som frekvent flanör längs Gärdets gångbanor kan jag konstatera att jag varje vecka stöter samman med hundägare som vägrat plocka upp efter sin hund. När detta påtalas lite försynt möts man inte sällan av ett hånflin och en axelryckning. Gammal eller ung, man eller kvinna spelar ingen roll. Nonchalansen kommer i alla skepnader.

Så, vad gör vi då åt detta äckel? När ett vänligt påpekande inte har någon effekt kvarstår tyvärr bara repressalier, det vill säga straff. Kommunfullmäktige avslog nyligen ett medborgarförslag avseende ökade böter samtidigt som polisen kommenterar att de har mer prioriterad brottslighet att ägna sin tid åt. Det är helt förståeligt i dessa tider av begränsade resurser. Så, vad kvarstår?

Jo mitt förslag är att låta bevakningsföretagen som ansvarar parkeringsövervakningen också säkerställa att hundägare plockar upp efter sina älsklingar. De är till del myndighetsutövare då de har mandat att bötfälla fordonsägare eller begära att ett fordon bogseras från platsen. Att då kunna bötfälla en hundägare som inte plockar upp efter sin hund kan inte vara några problem. Parkeringsvakterna rör sig 2 och 2 längs stadens gator och har alla möjligheter att också hålla uppsikt i sin omedelbara närhet på dessa hundägare. Tyvärr är detta ingen eftersträvansvärd situation men just nu är repressalier det enda som ser ut att fungera.